Формула не-Ахметова

15.07.2014
Формула не-Ахметова

Сенс донецької формули — більша кількість очних зустрічей грандів, зокрема двобоїв «Шахтар» — «Динамо». (УНІАН.)

Засідання виконкому Федерації футболу України, яке відбулося вчора, так і не розставило крапки над «і» в питанні проведення національної першості сезону-2014/15. Чемпіонат планується почати вже через одинадцять днів — 26 липня, а формат турніру досі перебуває в тумані. Відома лише кількість клубів-учасників — 14.

Схема «Шахтаря»: за і проти

Минулої п’ятниці в офісі прем’єр-ліги відбулося жеребкування календаря нового чемпіонату, і для нього було прийнято схему із двома етапами, запропоновану донецьким «Шахтарем». За пропозицією чинного чемпіона, на першому етапі 14 команд мали б зіграти двоколовий турнір — кожен із кожним удома і в гостях. Після цього, за планом «гірників», клуби розіб’ються на три групи. У першій — чотири найсильніші за підсумками першого етапу; у другій — команди, що посідають поточні місця з 5-го по 8-ме; в третій — решта шість.

Проект донеччан передбачав, що набрані на першому етапі очки зберігаються. Команди, які змагатимуться за 1—4-те та 5—8-ме місця, другу частину сезону мали б грати у два кола, а за 9—14-те — в одне коло.

У разі схвалення двоетапної схеми друга частина розіграшу стартувала б 27-м туром 2 травня, а базовою датою останнього, 32-го туру, було запропоноване 7 червня.

Однак двоетапна схема «Шахтаря» викликала заперечення і президента ФФУ Анатолія Конькова, і — особливо — керівників київського «Динамо» та ще п’яти клубів «вишки» («Дніпра», «Карпат», «Волині», «Ворскли», «Говерли»).

«Те, що в ліги виникла ідея розділити клуби на три групи, ще не означає, що саме за такою схемою пройде чемпіонат, — казав напередодні журналістам президент «Динамо» Ігор Суркіс. — Своє слово має сказати виконком федерації, і рішення, яке він винесе, покаже: футбольні люди сидять у ньому чи ні. Розбираються в тому, за що голосують, чи виконують чиюсь примху. Не можна перетворювати наш чемпіонат на клоунаду, над якою стануть сміятися у всьому світі! «Динамо» голосує за стандартну формулу чемпіонату, нехай і розраховану на меншу кількість клубів». На думку Суркіса, донецька пропозиція передбачає лише механічне збільшення кількості матчів, а не загострення інтриги.

Плюсами, які бачить у своїй схемі «Шахтар», є більша кількість матчів у рамках ЧУ взагалі та між представниками топ-групи зокрема. У вирішальному раунді з’являється додаткова інтрига в очних зустрічах між грандами, а це — саме те, що потрібно вболівальникам провідних команд.

Ті, хто проти, оцінюють градус напруги не завершальної пульки, а турніру загалом. Перший етап із «шахтарськими» розкладами міг би бути простою формальністю для визначення топ-4 і справжнім раєм для «договорняків», зокрема для допомоги «молодших» клубів з одного «пулу» «старшим». Ідеться насамперед про донбаські команди, а в новому чемпіонаті їх аж п’ять. Варто комусь потрапити в «зону невильоту» — і різко знизилася б мотивація в зустрічах із клубами, які за щось борються. Що ж до протистояння команд приблизно рівного класу, то навіщо «вбиватися» на першому етапі, якщо все одно потрібно буде з’ясовувати стосунки з прямими конкурентами в останньому раунді?

І такий момент: із наступного сезону Україна втрачає одне місце в Лізі Європи (там гратимуть третя й четверта команди та представник Кубка), а це означає, що існування на другому етапі ЧУ турніру за 5—8-ме місця практично позбавлене сенсу.

Зрештою виконком ФФУ вирішив, що «шахтарська» формула справді вбиває інтригу в ЧУ. Схема турніру знову «зависла». Тепер кажуть, що остаточне рішення щодо формату першості буде проголосоване 22 липня під час виїзного засідання виконкому ФФУ на матчі за Суперкубок України між «Динамо» і «Шахтарем». Імовірно, буде прийнято рішення про традиційні два кола, а для збільшення кількості ігор у сезоні на всіх етапах Кубка України можуть організувати двоматчеві побачення, плюс створити турнір на кшталт Кубка англійської ліги.

Завдання на осінь

Хоч би яку формулу 24-го чемпіонату України зрештою обрали, проведене в п’ятницю жеребкування визначило, що літньо-осіння частина турніру складатиметься із 17 турів (крайній — 6 грудня), а обов’язкові весняні дев’ять турів вкладуться в проміжок між 28 лютого і 29 квітня 2015 року.

Згідно з жеребом, у першому турі зустрічаються: «Іллічівець» — «Волинь», «Чорноморець» — «Олімпік», «Зоря» — «Металіст», «Динамо» — «Ворскла», «Шахтар» — «Металург» (З), «Говерла» — «Карпати», «Металург» (Д) — «Дніпро».

Очікуване всіма дербі «Динамо» — «Шахтар» припало на восьмий тур, а «Металіст» із киянами має зіграти вже в другому турі.

«Шахтар» переїжджає до Харкова, «Олімпік» — до Києва.

В умовах бойових дій і громадянського протистояння на Донбасі постає питання, де тамтешні клуби проводитимуть домашні матчі ЧУ. На даний час відомо, що «Шахтар» прийматиме гостей у Харкові на арені ОСК «Металіст», а донецький «Металург» — у Дніпродзержинську Дніпропетровської області, де стадіон місцевої «Сталі» носить назву «Металург». Луганська «Зоря» гратиме в Запоріжжі, тоді як донецький «Олімпік» — на столичному стадіоні ім. Банникова, поруч із ФФУ. Своєю базою дебютант прем’єр-ліги обрав «Княжу» в селі Щасливе під Києвом, де раніше квартирував «Арсенал».

Водночас немає ясності з «Іллічівцем». У Маріуполі, відбитому українськими силовиками, зберігається терористична загроза, а власник ФК та меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко, за деякими даними, не бажає перевозити команду в інші краї, адже розглядає «Іллічівець» передусім як соціальний проект для міста. Тож ходять чутки, що маріупольська команда може взагалі не почати чемпіонат.

На волосину від загибелі опинилася й ужгородська «Говерла». Із команди через фінансову кризу пішла більшість гравців, і тренер закарпатців В’ячеслав Грозний виступив із відкритим листом до екс-президента «Севастополя», олігарха з Партії регіонів Вадима Новинського, аби він допоміг колезі Нестору Шуфричу утримати «Говерлу» на плаву.

СПАРИНГИ

Контрольні матчі. «Шахтар» — «Сьон» (Швейцарія) — 1:2 (Гладкий), «Шахтар» — «Віїторул» (Румунія) — 1:0 (Феррейра), «Динамо» — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:2 (Калитвинцев, 77 — Ашампонг, 23, 34), «Динамо» — «Карлсруе» (Німеччина) — 2:1 (Аруна, Бертольйо), «Дніпро» — «Генк» (Бельгія) — 2:1 (Зозуля, 54; Коноплянка, 58 — Схейверс, 55), «Дніпро» — «Кот Азур» (вільні агенти Бельгії та Нідерландів) — 8:0 (Калинич — 2, Матос, Селезньов, Зозуля, Близниченко — 2, Лучкевич), «Металіст» — «Кубань» (Росія) — 0:1, «Карпати» — «Хазар» (Азербайджан) — 1:2 (Голодюк), «Карпати» — «Локомотив» (Зг, Хорватія) — 1:1 (Бохашвілі), «Металург» (Д) — «Урал» (Росія) — 0:2, «Металург» (Д) — «Амкар» (Росія) — 1:0 (Мораєс), «Чорноморець» — «Реал Фарма» (Овідіополь) — 0:1, «Ворскла» — «Загреб» (Хорватія) — 2:1 (Міщенко, Турсунов), «Іллічівець» — «Славен Белупо» (Хорватія) — 1:1 (Кулач), «Волинь» — «Алюміній» (Словенія) — 0:1, «Говерла» — «Сталь» (Ддз) — 3:0 (Шацьких, Фещук, Степанюк), «Металург» (З) — «Домжале» — (Словенія) — 3:2, «Геліос» — «Олімпік» — 1:2 (Дорошенко, Ситник).