«Закони» лотереї

11.07.2014
«Закони» лотереї

Німеччина—Аргентина — таким буде фінал чемпіонату світу-2014. Як кажуть, все «по ділу». Команда на чолі з футбольним генієм, чотириразовим володарем «Золотого м’яча» Ліонелем Мессі проти геніальної «бундестім», яка вже, можна говорити ствердно, стала призером на четвертому «мундіалі» поспіль. Проба ж нагород, які дістануться німецьким футболістам у Бразилії, стане відомою в неділю, 13 липня. Зазначимо, що фінал прийме легендарний стадіон «Маракана», що в Ріо-де-Жанейро. Після реконструкції він хоч і втратив свою колишню велич — його місткість зменшилася з рекордних 220 до 79 тисяч, утім, без сумніву, на інтерес до вирішального протистояння турніру цей факт аж ніяк не вплине.

Цікаво, що нинішній фінал ЧС стане повторенням головного поєдинку планетарної першості 1990 року. Тоді, нагадаємо, долю фіналу, в якому німці виграли свій третій і наразі останній Кубок світу, вирішив точний удар Андреаса Бреме з «позначки» на 85 хвилині матчу (1:0). Проте спрогнозувати, що буде цього разу, навряд чи хтось візьметься, особливо, пам’ятаючи розгром, який вчинила німецька «машина» господарям «мундіалю» в півфіналі.

Хай там як, а голкіпер аргентинців Серхіо Ромеро каже, що грати проти німців буде важко. А наставник німців Йоахім Льов так оцінює майбутнього суперника: «Аргентинці відзначаються сильною, компактною і добре організованою обороною. Європа проти Південної Америки — захопливе протистояння».

Попри те, що в складі збірної Аргентини є суперзабивний форвард, а Мессі за кількістю забитих голів за збірну вже перевершив свого легендарного співвітчизника Дієго Марадону, наставник «альбіселесте» Алехандро Сабелья у матчах «плей-оф» зробив ставку на потужний захист.

Не відзначилися аргентинці феєричною грою ні в поєдинках 1/8 та 1/4 фіналу, коли з мінімальним рахунком (1:0) переграли швейцарців та бельгійців. Не продемонстрували підопічні Сабельї відкритого футболу й у півфіналі проти голландців, ігровий час якого взагалі завершився без голів. Відтак долю другої путівки до фіналу довелося визначати шляхом «футбольної лотереї».

Відверто, то й «помаранчеві», побоюючись Мессі, діяли з оглядкою на власні володіння й не надто часто тривожили Серхіо Ромеро. Утім шукали щастя біля аргентинських воріт вони все ж частіше. Адже, як відзначив Уеслі Снайдер, на полі була лише одна команда, яка хотіла бити післяматчеві 11-метрові удари.

«Якщо чесно, то я ненавиджу ці пенальті», — зізнався голландець, який, власне, став одним iз тих, хто не зміг переграти аргентинського кіпера. Іще один сейв Серхіо Ромеро здійснив у дуелі з Роном Влааром.

А от воротар «помаранчевих» Яспер Сіллессен допомогти своїй команді не зміг. Вочевидь 11-метрові удари — не його «коник». Водночас спеціаліст по пенальті — Тім Крул, який, нагадаємо, допоміг голландцям виграти футбольну «лотерею» у костариканців у чвертьфіналі, залишився на лаві для запасних.

«Якби я міг випустити перед серією пенальті Тіма Крула, я б це зробив. Але на той час у мене більше не було замін», — пояснив Луї ван Галь.

На думку наставника голландців, які, нагадаємо, в першому матчі групового раунду розгромили чинних чемпіонів — іспанців (5:1), його підопічні й так дісталися тієї стадії ЧС, де мало хто сподівався їх побачити.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Другий півфінал.

Голландія — Аргентина — 0:0 (по пен. — 2:4).

Серія 11-метрових ударів: Влаар (воротар), Роббен (гол), Снайдер (воротар), Кюйт (гол) — Мессі (гол), Гарай (гол), Агуеро (гол), М. Родрігес (гол).

Голландія: Сіллессен, Інді (Янмат, 46), Влаар, де Врей, Блінд, де Йонг (Класі, 62), Вейналдум, Кюйт, Снайдер, Роббен, ван Персі (Хунтелар, 96).

Аргентина: Ромеро, Сабалета, Демікеліс, Гарай, Рохо, Білья, Маскерано, Перес (Паласіо, 81), Ігуаїн (Агуеро, 81), Лавессі (М. Родрігес, 110), Мессі.

Попередження: Інді, 45; Хунтелар, 105 — Демікеліс, 49.

Суддя — Чакир (Туреччина).

Сан-Пауло, «Арена Корінтіанс», 63267 глядачів.