Курям на сміх

10.07.2014
Курям на сміх

Карколомне підвищення цін на курятину — філе тепер може коштувати більше півсотні гривень за кілограм або на кілька копійок дешевше, — змушує згадати про якість цієї продукції.

У великих супермаркетах нерідко можна зустріти курятину, яка просто «налита» рідиною, і так званих курей домашніх, які дорожчі й трохи менш пухкі, але зовсім не такі, яких продають, наприклад, у віденських магазинах як безхімікатну органічну продукцію. Врешті-решт, усі, хто вирощує у приватних домогосподарствах в Україні справді домашніх курей, знає: якщо годуєш птицю зерном і зеленню — «водянистою» вона не стає, принаймні жирненькою.

Навіть якщо вірити переконанням працівників птахофабрик, що там курей годують так само, як і у домашніх господарствах, — утримання у неволі не може не позначитися: територія обмежена, м’язи не задіяні, ще й щодня треба знести яйце. До речі, промислову курку забивають на м’ясо через 40-45 днів після того, як вона вилуплюється з яйця.

Одна із найпоширеніших страшилок про курятину — у магазинах продають м’ясо, нашпиговане антибіотиками. Офіційно курятина з вмістом антибіотиків в Україні не може існувати. Проте ніхто не заперечує того, що для профілактики чи лікування у корм птиці можуть додавати такі ліки. Чи виводяться вони повністю з організмів птахів — питання майже риторичне. Захисники прав споживачів стверджують, що кожна п’ята курка, яку продають у магазині, може містити антибіотики.

Виробники курятини для збільшення маси м’яса і кращого його збереження, а загалом для здешевлення виробництва, можуть «шпигувати» курей хлором, оксітетрациклином, тилозином, віргініаміцином, пеніциліном та авіаламицином.

Один із найбезпечніших харчових додатків, яким без відома споживачів виробники можуть «приправити» курятину, — Е-407, розчин каррагінану. Це полісахарид, який отримують з червоних водоростей. Каррагени мають, зокрема, антивірусні властивості. А це означає, що «підсипаючи» їх, птахів убезпечують від можливих хвороб. Опосередковане підтвердження того, що у курятині є Е-407 — справжнє желування води, у якій варяться курячі ніжки. Бо основне призначення добавки Е-407 у харчовій промисловості — утворення драглеподібних гелів. А досвідченим господиням відомо, що з курки, яку вирощували за канонами натурального господарства у домашніх умовах, холодцю не звариш — як кажуть, не захолоне.

До речі, ще минулого року були ухвалені норми вмісту вологи в м’ясі птиці, що відповідають європейським. Допустимі цифри залежать від способу заморожування тушок: повітряного, гідроаерозольного або водного. Масова частка вологи, що виділяється при розморожуванні м’яса птиці, повинна доходити не більш ніж до 1,5% для тушок, охолоджених повітрям, не більше 3,3 % — охолоджених аерозолем, і не більше 5,1 % — охолоджених методом опускання у воду. Щоправда, чинності відповідний наказ Мінохорониздоров’я має набувати через 3 роки з дня опублікування.

А поки що, заради цікавості, можете купити магазинну курку, зважити, запекти у духовці у спеціальному рукаві. Потім злити рідину, що виділилась, й окремо зважити її і курку, вирахувати пропорції. Я не важила, втім, рідини інколи було у деко пальців на два. Тому ніяких сумнівів щодо зайвих 8— 10 відсотків вологи в окремих тушках у мене немає. А в економічно-фінансовому вимірі це означає, що на обід споживач замість шматочка смачної курки отримує просто воду, а виробники — і за неї прибуток, за ціною курятини.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>