Майдан дав — Майдан забрав

10.07.2014
Майдан дав — Майдан забрав

Учасники мітингу-реквієму звинувачували Мінохорониздоров’я у зволіканні з наданням медичної допомоги пораненим у зоні АТО військовослужбовцям. (УНІАН.)

Днями під стінами Міністерства охорони здоров’я кілька громадських організацій Майдану провели акцію-реквієм, присвячену бійцям, які загинули під час АТО на сході України. На вході до МОЗу активісти намалювали людські силуети, що є символами загиблих, котрі вчасно не отримали належної медичної допомоги через блокування міністром Олегом Мусієм поставки спецтехніки та ліків до зони Антитерористичної операції. Учасники акції вимагали відставки очільника МОЗ, закидаючи йому недбалу бездіяльність. Головне запитання, що ставили активісти до міністра: «Де ліки для АТО?»

Як зазначив у коментарі лідер Громадської організації «Гроза» Сергій Прожейко, метою акції-реквієму було привернення уваги громадськості до невиконання і блокування Олегом Мусієм тих вимог, які поставив перед ним Майдан, коли призначав його на посаду міністра, і зараз, коли на сході країни йде війна.

«Сьогодні нічого не робиться для налагодження медичної допомоги для мирних жителів, які опинилися у зоні АТО і в уже звільнених регіонах. Крім того, фактично блокується відправлення медикаментів та кардіомобіля для українських військовослужбовців», — повідомив активіст.

Лідер Автомайдану Сергій Коба вважає злочинним зволікання міністерства з наданням медичної допомоги українським воякам. «Ми ж у цей час збираємо гроші у населення і самі змушені закуповувати медикаменти, необхідні для лікування військових», — підкреслив лідер Автомайдану.

Украй критична ситуація склалася також із закупівлею вакцин, необхідних для обробки ран у поранених бійців. Сергій Коба наголосив, що міністерство гальмує і цей процес.

Водночас учасників акції-реквієму непокоїть загалом незадовільна діяльність Олега Мусія на посаді міністра. Незважаючи на те, що нинішній очільник МОЗу обирався за квотою Майдану, учасники Революції гідності вважають, що він так і не зміг побороти хвороби режиму Януковича.

За їхніми словами, всі намагання вичистити з міністерства тендерну мафію часів Раїси Богатирьової наштовхувалися на саботаж із боку міністра. Зараз пан Мусій, кажуть вони, намагається зняти з себе відповідальність і переводить стрілки на кого завгодно — від уряду і парламенту до власних заступників. «Майже за чотири місяці роботи в галузі так нічого і не зроблено. Міністр не поспішає звільняти ключові кадри старої влади. Вони або у відпустках, або звільняються з великою затримкою після рішень уряду. Тобто майже всі заступники так і залишилися з часів Януковича і Богатирьової. Всі ці люди продовжують працювати далі. Лише деякі з них під тиском громадськості й медиків написали заяви на звільнення за власним бажанням. Пан Мусій жодним чином цьому не посприяв», — наголосив Сергій Прожейко.

Не вкладається у голові майданівців і скандальне блокування міністром, який відстояв революційний Майдан (!), отримання виплат родинам «Небесної сотні». Лише після втручання і спеціального доручення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка ці виплати були здійснені.

На думку активістів, усі ці факти свідчать про непрофесіоналізм нового міністра. Тому ті, хто висував пана Мусія на посаду очільника МОЗ, тепер вимагають його відставки.

За словами Сергія Коби, «Олег Степанович зрадив ту довіру, яку висловлював йому Майдан». «Я особисто підтримував кандидатуру пана Мусія. Ми очікували від нього високої чесності та порядності. Але, прикро, гарний лікар виявився неспроможним керувати великим відомством. Тому звертаємося до Верховної Ради з проханням відкликати Олега Мусія з посади», — наголосив лідер Автомайдану.

Сергій Коба також додав, що нового міністра потрібно обирати через громадське обговорення. Кандидатам на посаду слід написати свої програми і представити їх громадськості, як це відбувається під час виборчої кампанії. А потім через таємне голосування обрати нового очільника міністерства.