Збирач «малих» тріумфів

10.07.2014
Збирач «малих» тріумфів

Марсель Кіттель виграв три з чотирьох стартових етапів «Туру»-2014. (з сайта letour.fr.)

Як і перша в сезоні гонка «Гранд туру» — «Джиро д’Італія», цьогорічний «Тур де Франс» також узяв свій старт на Туманному Альбіоні. Сім років тому «Велика петля» вже завертала на Британські острови. У 2014-му організатори найпрестижнішої велобагатоденки знову вирішили заглянути до Англії — не в останню чергу завдяки успіхам британської команди «Скай», гонщики якої виграли два останні французькі «Тури».

За відсутності на «Великій петлі»-2014 переможця її позаминулорічної версії, капітана «Скай» Бредлі Уїггінса, «небесні», як і торік, знову працюватимуть на другий номер «стайні» Крістофера Фрума, котрий, власне, виграв минулорічний «Тур де Франс». Після чотирьох етапів перегонів він разом з іншим претендентом на перемогу — іспанцем Альбертом Контадором, який представляє «Тінькофф-Саксо», перебуває у чималій групі, яка, маючи двосекундне відставання, переслідує володаря жовтої майки, італійця Вінченцо Нібалі з «Астани». Лідерство в загальному заліку Нібалі захопив після перемоги на другому відтинку тритижневого марафону, який, розпочавшись в англійському Лідсі, вже традиційно завершиться на Єлисейських Полях у Парижі.

«Я дуже радий отримати жовту майку на «Тур де Франс» після того, як виграв червону на «Вуельті» й рожеву — на «Джиро». Гонка була нервовою, але я вчасно атакував», — сказав після завершення другого етапу Нібалі. Одним із помічників італійця на цьогорічній «петлі» є українець Андрій Гривко. Майже п’ятихвилинне відставання від свого партнера по команді не залишає сумнівів у тому, що наш єдиний співвітчизник на «Тур де Франс»-2014 виконуватиме саме функції «грегорі» у свого значно титулованішого колеги.

А головним героєм перших днів перегонів став німець Марсель Кіттель («Джайнт-Шимано»), якому завдяки своєму спринтерському хисту вдалося зробити «хет-трик», вигравши три рівнинні етапи, включно зі стартовим. Думається, британські шанувальники велоспорту небезпідставно розраховували побачити на подіумі свого співвітчизника Марка Кавендіша, який за час своїх виступів на «Тур де Франс» виграв більше 20 етапів. Утім, потрапивши в завал незадовго до фінішу стартового етапу, спринтер «Омега-Фарма» вивихнув плече і був змушений знятися з перегонів.

Відзначимо, що після трьох перших змагальних днів «Велика петля» залишила Велику Британію, перекинувшись на материк. Учора після одноденного перебування на батьківщині, у Франції, «Тур» відправився підкоряти бельгійські дороги. Також цьогорічна гонка, в якій бере участь 22 команди, відвідає й Іспанію.

ТАБЛО

«Тур де Франс». 1-й етап. 1. Кіттель («Джайнт-Шімано») — 4:44.07.
2. Саган («Каннондейл»). 3. Навардаускас («Гармін»)... 81. Гривко («Астана») — час переможця...

2-й етап. 1. Нібалі («Астана») — 5:08.36. 2. Ван Авермет («Бі-Ем-Сі»).
3. Квятковський («Омега-Фарма») — +0.02...66. Гривко — +3.40...

3-й етап. 1. Кіттель — 3:38.30. 2. Саган. 3. Реншоу («Омега-Фарма»... 53. Гривко — час переможця...

4-й етап. 1. Кіттель — 3:36.39. 2. Крістофф («Катюша»). 3. Демар («Еф-Ді-Джі») — час переможця... 132. Гривко — +1.19.

Загальний залік: 1. Нібалі — 17:07.52. 2. Саган. 3. Албасіні («Оріка-Грінедж»). 4. Ван Авермет. 5. Контадор («Тінькофф-Саксо»). 6. Вальверде («Мовістар»). 7. Фрум («Скай») — + 0.02... 64. Гривко («Астана») — +4.59...