До Моршинських джерел

08.07.2014
До Моршинських джерел

Надсучасна діагностика дає змогу призначити ефективне лікування. (автора.)

«Нічого не болить. А звідки ж цей «букет»?»

У Моршині триває 139-й курортний сезон. За свою історію оздоровниця лише раз вимушено зачинила двері перед відпочивальниками — під час Другої світової війни. Але цього літа — вперше за роки незалежності — тут немає звичного ажіотажу: оздоровниця заповнена лише на 75%. Хоча традиційно о цій порі в Моршині був аншлаг — вільних місць у санаторіях годі було шукати. Але втрутилася політика: події на сході України змінили вектори руху. Майже немає відпочивальників із Росії, хоча ще до жовтня 2013 року вони були на першому місці серед закордонних гостей курорту.

«З Білорусі навіть не дзвонять. Із країн СНД також мало хто їде. Щоправда, є і приємні моменти: відкрили чартер Баку—Львів для пацієнтів з Азербайджану, яких у нас завжди було традиційно багато. У Росії зумисне тиражують чутки, мовляв, російськомовних тут б’ють — ледве не відразу по тому, як вони зійдуть на пероні в Стрию, а росіянам узагалі краще сюди не потикатися. Це дивно. Адже наші постійні клієнти знають: більш гостинного краю і таких приязних, доброзичливих людей, як у Моршині, ще пошукати треба. Тут завжди говорили «мовою пацієнта». Але пропаганда робить свою невдячну справу...», — розповідає заступник головного лікаря СКК «Моршинкурорт» Микола Фурманюк.

Для журналістів, які приїхали до Моршина з усіх куточків України, Микола Федорович проводить екскурсію курортом і вводить у курс справи. Поруч із нами в парку відпочивальники годують білочок з руки, діляться останніми новинами. Основна тема — «як же тут добре» і «швидше б кінець війні». На «око» зовсім не помітно, що наплив пацієнтів поменшав. Особливо, якщо зайти до лікувально-діагностичного корпусу. За рік тут проходять обстеження понад 30 тисяч осіб. У кожного свої проблеми, свій біль, усіх треба почути, кожному допомогти. Резерви для цього в лікувально-діагностичного корпусу колосальні: сучасна лабораторія, кабінети апаратної діагностики, обладнані за останнім словом науки і техніки, дають змогу визначити недуги, про які пацієнт часто і не здогадується. Приймають фахівці вузького профілю — гастроентеролог, окуліст, невропатолог, ортопед, лор, гінеколог, уролог.

«За статистикою МОЗ, від 6 до 8 мільйонів українців хворіють на вірусні гепатити В і С, 2 мільйони мають цукровий діабет інсулінозалежної форми, — говорить головний лікар лікувально-діагностичного центру Ніна Половинко. — Як переважно думають люди? У мене нічого не болить — чому йти до лікаря? Людина не стежить за здоров’ям, не дбає про харчування, не відпочиває достатньо, а тоді приїздить із «букетом» діагнозів на курорт і сподівається, що за кілька тижнів усе поправить».

Чудодійна вода і любов як ліки

Але тут справді допомагають. Під впливом лікувальних факторів «Моршинкурорту», який спеціалізується на захворюваннях печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, покращується загальний стан, а часом відступають навіть «безнадійні» діагнози. Але лікувальних процедур має бути певна кількість: оптимально — 7-8, через день. Тому найменший термін, на який доцільно приїздити з лікувальною метою, — 16 днів. Потужності водолікарні дозволяють надавати 4200 процедур у день.

Перед тим, як призначати хворому процедури, лікар має з’ясувати, чи немає застою жовчі і каміння, в якому стані органи травлення. Перед процедурами в бальнеолікарні слід обов’язково зробити кардіограму. Вода в Моршині багата на іони магнію, калію, кальцію, має високу мінералізацію, тож пацієнт мусить також здати клінічний і біохімічні аналізи крові. Бо інколи, каже Ніна Феліксівна, приїжджають із таким загостренням недуг, що замість відпочивати на курорті — лягають у стаціонар.

Тетяна Матковська з Херсона навідується до Моршина 21 рік поспіль. Але не тільки заради води, яка для її проблем із здоров’ям — чудодійна. «Тут навіть повітря, природа зцілюють. А ставлення лікарів і медперсоналу — як до рідних. Ти для них — ніби член родини. Для хворого це не менш важливо, ніж ліки», — каже Тетяна Григорівна, яка сама є лікарем із 40-річним стажем.

До речі, багато провідних фахівців вітчизняної медицини приїздять до Моршина не лише на наукові симпозіуми, а й підрихтувати здоров’я. Професори, науковці, які знають усе про чудодійний вплив моршинської води з наукових досліджень, із задоволенням випробовують її дію «на практиці». Серед постійних відпочивальників курорту також родини Арсенія Яценюка та Петра Порошенка.

Де не копни — всюди ропа

Лікарі кажуть: 70% клітин, що відповідають за стан імунної системи, містяться в кишечнику. «Однак в умовах урбанізованих міст харчування сучасної людини дуже збіднене на клітковину, — зауважує завідувач медичного сектору курорту Олег Мельник. — Тож коли кишечник засмічують шлаки, виникає проблема з травленням, людина потерпає від закрепів. Моршинська водичка чудово справляється з цією проблемою. А також лікує супутні захворювання — проблеми з опорно-руховим апаратом, гінекологічні та урологічні недуги. Поліпшуються показники глюкози в крові. У нас багато пацієнтів з цукровим діабетом перейшли з важкої форми недуги на середню».

За кордоном часто гору бере лікарський прагматизм. Там зазвичай роблять акцент на фармакологічному лікуванні, а санаторне лікування для них — не терапія. «Але наша вода унікальна тим, що не заперечує одночасний прийом ліків. Її не тільки призначають пити — на її основі роблять оздоровчі ванни, тюбажі (лікувальні процедури для випорожнення жовчного міхура), кишкові зрошення», — підкреслює Ніна Феліксівна.

Хвилювання, що води не вистачить, безпідставні, запевняє головний лікар «Моршинкурорту» Ігор Токар. «Принаймні на найближчі 100—150 років можемо бути спокійними, — каже він. — Хоча у нас земля така: де не копни — всюди є ропа. Нам часом закидають — чому не бутилюємо ропу, не продаємо — адже це ліки, гріх не поділитися. Так, ліки, але, якщо ними користуватися без нагляду фахівця, — замість лікувального ефекту можна завдати шкоди. А ось воду із джерела Божої Матері можна пити всім — це жива, ультрапрісна вода, склад якої ідеально підходить клітинам людського організму. По неї приїздять з усієї округи. Дозволяємо набирати її безкоштовно».

Збудувати «відпочинкову Європу» в Моршині — такою є заповітна мрія Миколи Фурманюка. «Кажуть, що Карлові Вари — це ідеальний курорт. А я так не вважаю. Справді, там усе фешенебельно, з лоском. Але лікувальні фактори далекі від наших, — переконаний Микола Федорович. — Крім того, чеський курорт — сезонний, тоді як ми приймаємо відпочивальників цілий рік. У нас, якщо пацієнт приїхав зранку і до обіду його не прийняв лікар, — це вже НП. Уся увага до пацієнта — ось головний принцип нашої роботи. Люди, замучені політикою, економічною нестабільністю, часто не мають «зайвих» коштів, тож повинні повернутися з відпочинку максимально зміцнілими».

Ігор Токар каже, що багато відпочивальників особисто заходять у кабінет дирекції з пропозиціями. «Людина повинна їхати від нас задоволена, — певен пан Ігор. — Хоча «Моршинкурорт» — це віддзеркалення стану справ у державі... Якщо люди заможні — то і для курорту добре. Останні три роки наш курорт, без пониження якості лікування, не збільшував ціну на путівки. Ми переконані: гривня, вкладена в санаторно-курортне лікування, вертається економіці державі 4 гривнями загального результату».

Природний фактор терапії

Нині в Моршині оздоровлюється багато дітлахів. Керівництво курорту знайшло можливість надати знижки молодшим пацієнтам.

— Перевага курорту — в природному факторі лікування, — додає Микола Фурманюк. — Що ви зробите з дитиною 7-12 років, яка має дискенезію жовчовивідних шляхів? Непосида побіжить, пострибає — і вже болить у животику. А після нашої води біль як рукою знімає. Я завжди, коли йдеться про відновлювальне лікування, надаю перевагу санаторно-курортній терапії. Але це не означає, що можна їхати будь-кому. Лише лікар визначить, чи підходить наша водичка конкретному пацієнту. На Львівщині зосереджено 42% лікувальних мінеральних джерел України. Ще є води Закарпаття. У кожного санаторію — свій профіль. Але якщо негаразди з печінкою — то Моршин незамінний.

Нині в рамках проекту Європейського Союзу з розвитку прикордонних територій у Моршині реконструюють міський парк. 17 мільйонів гривень підуть на озеленення, благоустрій території, реставрацію «старого грибка» — символу курорту. У планах, каже перший заступник міського голови Моршина Юрій Янків, побудувати під’їзні шляхи до міста, спортивні майданчики і доріжки для велосипедистів. А також облаштувати освітлені тротуари і громадську вбиральню. Відтак, сподівається він, місто стане ще кращим та затишнішим.

* * *

...Літо у Моршині пахне суницями, скошеною травою і озоном, який розливається в повітрі після дощу. Центральною вулицею — «променадом» — прогулюються відпочивальники. На відпочинку головна турбота — пройти призначені процедури, попити лікувальної водички, прогулятися. І просто — зупинитися. Знайти час на себе. Це так важливо. Моршин зцілює і тілесні недуги, і душевні. «Я тільки тут — уперше за останні два місяці — змогла нормально заснути», — зізналася моя колега Олена з Луганська. Охоче вірю. Спокій і людяне ставлення — основна терапія, якої нині потребуємо всі.

ДО РЕЧІ

Про умови лікування в «Моршинкурорті» можна дізнатися на сайті www.morshynkurort.net, забронювати путівки — за номером: (03260) 60500.

  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>