Знову перемир’я?

04.07.2014

До 5 липня відновляться переговори контактної групи за участю представників України, Росії та ОБСЄ щодо врегулювання ситуації на сході. Про це домовилися на зустрічі, яка позавчора відбулася в Берліні, міністри закордонних справ України, Росії, Франції та Німеччини — Павло Клімкін, Сергій Лавров, Лоран Фабіус і Франк-Вальтер Штайнмайєр, який цю нараду й ініціював. «Нам вдалося досягти згоди про пакет заходів, які можуть вказати шлях до стабільного двостороннього припинення вогню», — заявив журналістам глава німецького МЗС, який напередодні висловлював жаль з приводу припинення одностороннього «перемир’я» і відновлення антитерористичної операції у східних регіонах країни (мовляв, продовження «миру» зірвалося в останню мить).

Як наголосив очільник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін, Київ готовий погодитися лише на двостороннє припинення вогню, яке відбуватиметься під моніторингом ОБСЄ. «Ми втратили багато часу і життів у період одностороннього припинення вогню з боку українських сил», — нагадав європейцям міністр.

У своєму «Твіттері» Клімкін уточнив, що перемир’я на сході України настане тільки тоді, коли буле виконано чотири умови, передбачені рішенням Європейської ради від 27 червня: двостороннє припинення вогню, місія ОБСЄ моніторингу з першого дня, негайне звільнення заручників, ефективний контроль кордонів для припинення потоку зброї і бойовиків в Україну.

Москва, зі свого боку, погодилася допустити українських прикордонників і спостерігачів від ОБСЄ на КПП з російського боку кордону. Франк-Вальтер Штайнмайєр таку «поступливість» привітав і заявив, що, на його думку, узгоджені на зустрічі заходи «в сукупності ведуть до надійного взаємного перемир’я (на сході України)».

ГРОШІ

Захід виділить на відновлення інфраструктури Донбасу 1,5 млрд. євро. «Уже є домовленість із нашими західними партнерами, які планують залучити 1,5 млрд. євро на інфраструктурні проекти зі створення нових робочих місць, відбудову житла в цих регіонах», — повідомила уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на сході України, народний депутат Ірина Геращенко. Також вона висловила сподівання, що після цьогорічної планової ротації послів України зовнішня політика держави стане «більш інформаційно зрозумілою».