Скуштувати «нову страву»

04.07.2014
Скуштувати «нову страву»

Підготовку до лігочемпіонського сезону «Дніпро» розпочав на Львівщині — у Винниках, де розгромив місцевих аматорів з «Руху». (УНІАН.)

Із початком другого літнього місяця в Україні з’явилися перші ознаки оргпідготовки до нового футбольного сезону. У середу в офісі прем’єр-ліги відбулося жеребкування Суперкубка країни, в якому 22 липня зіграють чемпіон — «Шахтар» та володар Кубка — «Динамо». Попри формальність цієї процедури, стало відомо, що номінальними господарями в поєдинку-відкритті сезону-2014/2015, котрий пройде на «Львів-Арені», будуть «гірники». Серед переваг, які передбачає статус господаря, у підопічних Мірчи Луческу буде право вибору роздягальні, тренерської лави та кольору форми.

«Зіркові» проблеми

Варто відзначити, що найближчим часом питання домашньої арени для «гірників» стоятиме неймовірно гостро, адже через військові дії на Донбасі «Шахтар» не зможе приймати своїх суперників у рідному Донецьку. Загалом усі представники Сходу України нині вимушені шукати запасний аеродром не тільки для проведення поєдинків, а й для тимчасового базування. Подейкують, що тимчасовим пристанищем для донеччан може стати НСК «Олімпійський», який за всіма статутами підходить для проведення матчів найвищого рівня, в тому числі й єврокубків.

Як відомо, «Шахтар» свої виступи в Лізі чемпіонів розпочне з групового етапу. Водночас у наступному сезоні на євроарені Донбас представлятиме також і луганська «Зоря», котра першою з вітчизняних команд стартує в новому розіграші єврокубків. Право дебютувати на євроарені «Зорі» дісталося доволі неочікувано. Попри те, що в минулому ЧУ луганчани посіли найвище у своїй історії місце, сьома позиція в підсумкові таблиці ПЛ не давала їм права на участь в Лізі Європи. Утім через дискваліфікацію, накладену УЄФА на шостий колектив нашої першості — донецький «Металург» — за невиконання фінансових зобов’язань перед третьою стороною, «Зоря» замінила сусідів у ЛЄ.

Виступи підопічних Юрія Вернидуба, котрий днями продовжив на два роки контракт із клубом, у другому євротурнірі континенту розпочнуться з другого відбіркового раунду (матчі пройдуть 17 та 24 липня), де їхнім суперником стане переможець протистояння «Рудар Вєлєньє» (Словенія) — «Лячі» (Албанія). Як відзначив генеральний директор «Зорі» Сергій Рафаїлов, свій перший домашній поєдинок у Лізі Європи луганчани, скоріше за все, проведуть у Києві, на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Водночас поєдинки національної першості «чорно-білі» планують грати в Запоріжжі, де власне вони й базуватимуться до стабілізації ситуації на малій батьківщині.

Наразі ж луганчани проводять навчально-тренувальний збір у словенському містечку Птуй. Позавчора команда Вернидуба провела контрольний поєдинок з боснійським клубом «Сараєво» і зазнала першої поразки (1:3) за час підготовчого періоду.

Новими стежками Суперліги

Загалом у розіграші Ліги Європи-2014-2015 візьмуть участь чотири українські команди. Столичні динамівці свій другий поспіль сезон у ЛЄ розпочнуть одразу з групового раунду. Відтак чи не вперше їм не потрібно форсувати свою літню підготовку. «Сподіваємося в новому сезоні здобути не тільки Кубок України, а й чемпіонство», — окреслив плани на майбутнє лідер «Динамо» Андрій Ярмоленко, на якого, з огляду на повідомлення іноземних ЗМІ, європейські топ-клуби влаштували справжнє полювання. Загалом, до старту основної, осінньої, фази єврокампанії, коли, власне, закривається трансферне вікно, столичний клуб може втратити не одного ключового футболіста, адже не секрет, що придбані минулого року легіонери не горять бажанням залишатися в неспокійній Україні. Хай там як, а вчора в заключному матчі першого тренувального збору підопічні Сергія Реброва зіграли внічию з бакинським «Нефтчі» — 2:2 (Ярмоленко, Рибалка).

Другий рік поспіль гратиме в єврокубках і одеський «Чорноморець». Утім розраховувати на повторення минулорічного успіху, коли «моряки» дійшли до 1/16 фіналу ЛЄ, навряд чи можна. Адже через відомі події Одесу залишили практично всі легіонери та лідери команди. Тож, думається, цього разу підопічним Романа Григорчука, які візьмуть старт у розіграші ЛЄ з її третього кваліфайн-раунду, буде вельми складно пробитися навіть до основного етапу турніру. Хоча, з огляду на передсезонну підготовку, під час якої «моряки» в Україні спарингуються з вітчизняними клубами-аматорами, такого завдання перед командою й не стоїть.

Відбувши річну дискваліфікацію за участь в «договірняку», на євроарену повертається «Металіст». Учора до ФФУ надійшов лист з УЄФА, в якому підтверджується участь харків’ян у Лізі Європи-2014/2015. У свою чергу, «металісти» надали футбольним єврочиновникам документи та гарантії, необхідні для включення колективу до числа учасників турніру. Відзначимо, що для малодосвідченого наставника харків’ян Ігоря Рахаєва це буде тренерський євродебют, який, до слова, припаде на четвертий, заключний, відбірковий раунд ЛЄ.

Водночас екс-наставник «Металіста» Мирон Маркевич, як і його «Дніпро», готується спробувати нову для себе футбольну страву — Лігу чемпіонів. Днями український віце-чемпіон завершив перший тренувальний збір у Винниках, що на Львівщині, розгромивши на прощання представника другої української ліги — «Скалу» зі Стрия — 6:0. Попри високу результативність Євгена Селезньова, який у цьому поєдинку зробив «хет-трик», Маркевича серйозно непокоїть втрата забивного Джуліано. На місце бразильця, який не захотів залишатися в Україні, наразі придбали Лео Матоса з «Чорноморця». Утім, за словами керманича «Дніпра», цього для хорошого дебюту в Лізі чемпіонів не достатньо. Додамо, що шлях дніпрян у ЛЧ розпочнеться з третього кваліфайн-раунду. А спеціально для цієї події на «Дніпро-Арені» наразі по-новому перестилають футбольне поле, з яким у дніпропетровців завжди були проблеми.

ВИЗНАННЯ

Клуби прем’єр-ліги разом з уболівальниками за підсумками минулого чемпіонату України визначили кращих iз кращих у різних номінаціях.

Найкращий гравець

1. Євген Коноплянка («Дніпро»)

2. Андрій Ярмоленко («Динамо»)

3. Мораєс, («Металург» (Д))

Найкращий тренер

1. Мірча Луческу («Шахтар»)

2. Хуанде Рамос («Дніпро»)

3. Роман Григорчук («Чорноморець»)

Найкращий арбітр

1. Юрій Можаровський (Львів)

2. Анатолій Абдула (Харків)

3. Євген Арановський (Київ)

Найкращий голкіпер

1. Андрій П’ятов («Шахтар»)

2. Дмитро Безотосний («Чорноморець»)

3. Рустам Худжамов («Іллічівець»)

Найкращий молодий гравець

1. Сергій Болбат («Металург» (Д))

2. Владислав Кулач («Іллічівець»)

3. В’ячеслав Чурко («Іллічівець»)