Унікум з Австралії

03.07.2014
Унікум з Австралії

Нік Кіргіос. (з сайта atpworldtour.com.)

Тенісний дует сестер Кіченок, які вперше в своїй кар’єрі грали в основній сітці турніру «Великого шолому», був дуже близьким до мегасенсації на Уїмблдоні. У поєдинку другого кола проти другої пари світу — італійок Еррані та Вінчі, представниці Дніпропетровщини мали шість матчболів. Утім, як відзначили дівчата, заметушившись у найвідповідальніший момент, вони втратили перевагу, дозволивши в подальшому досвідченим і титулованим опоненткам завершити поєдинок на свою користь — 7:5, 6:7 (10:12), 1:6. Не знайшли аргументів проти іменитих опоненток і українка Юлія Бейгельзімер з полькою Клавдією Янс-Ігнасік, котрі в другого раунді «пари» виявилися безсилими проти перших сіяних Сю-Вей Хсі та Шуай Пен (Тайвань/Китай) — 3:6, 3:6.

Натомість 19-річному Ніку Кіргіосу вистачило моральних і фізичних сил, аби вибити з розіграшу першу ракетку планети Рафаеля Надаля — 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3. Останнім часом трав’яні корти Уїмблдона для «короля ґрунту» стали проблемним покриттям, хоча в 2008 та 2010 роках Надаль почувався тут значно краще, двічі вигравши турнір. Як пояснив Рафа, котрий через невдалі виступи на двох попередніх «уїмблдонах», цього року отримав від організаторів другий номер посіву, основною причиною поразки від Кіргіоса стало те, що він не зміг пристосуватися до потужної подачі 19-річного австралійця. «Він подавав краще за мене», — зауважив іспанець, який після вильоту з Уїмблдону планує вирушити на відпочинок до Мальорки.

Натомість австралійського тінейджера, котрий у табелі про ранги посідає 114-ту позицію, в чвертьфіналі чекає зустріч з восьмою ракеткою турніру, канадцем Мілошем Раонічем. На попередньому етапі він здолав японця Кеї Нішікорі (10-й номер посіву).

Загалом Надаль став першою втратою топової четвірки сіяних тенісистів на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету. Боротьбу за трофей у чвертьфіналі продовжить перший номер посіву серб Новак Джокович, який напередодні легко розібрався з французом Тсонгою (14) — 6:3, 6:4, 7:6 (7:5). До «топ-8» також пробився, здолавши Кевіна Андерсена з ПАР (6:4, 6:3, 7:6 (8:6)), й минулорічний переможець Уїмблдону — шотландець Енді Маррей. У 1/4 фіналу йому протистоятиме кривдник Олександра Долгополова — болгарин Грігор Дімітров (11).

Проваливши минулорічний трав’яний сезон, неперевершений Роджер Федерер з новими силами штурмує свій восьмий уїмблдонський «шлем». Торішню поразку в другому колі від Сергія Стаховського феноменальний швейцарець — четверта ракетка нинішнього турніру — згадуватиме ще довго, проте на кону в нього стоїть не менш важливе протистояння зі своїм співвітчизником Станісласом Ваврінкою (5). Після тріумфу на Відкритому чемпіонаті Австралії-2014 Стен потіснив у табелі про ранги тенісистів-професіоналів свого значно зірковішого товариша по національній збірній. І якщо на Уїмблдоні за минулі заслуги Роджер має вищий номер посіву, ніж Станіслас, у рейтингу АТР — все навпаки. Тож тепер у співвітчизників буде чудовий шанс в очному, а не рейтинговому протистоянні визначити сильнішого. «Із радістю зіграю проти Станісласа. Це буде чудовий матч», — зазначив Федерер, семиразовий переможець трав’яного «Гранд шлему».

Цікаво, що в жіночому одиночному розряді, де вже визначилася перша півфінальна пара (Люсія Сафарова (Чехія, 23) — Петра Квітова (Чехія, 6)), в сітці залишилася лише одна представниця «топ-4» — сіяна під третім номером румунка Сімона Халеп. У чвертьфіналі Уїмблдону фіналістка «Ролан Гарроса»-2014 схрестить рекатку з минулорічною фіналісткою лондонського турніру — німкенею Сабін Лисицьки (19). А загалом, із першої десятки сіяних боротьбу продовжують лише троє тенісисток.

Не виключено, що, як і минулого року, переможцем жіночого Уїмблдону знову стане хтось із темних конячок. Нагадаємо, що в 2013-му перемогла тут француженка Маріон Бартолі, яка приїхала до Лондона, маючи 15-й номер посіву.

* * *

Киянка Ангеліна Калініна вийшла до третього раунду юніорського Уїмблдону, перегравши в матчі другого кола Дашу Іванову з США — 6:1, 6:2. Відзначимо, що на старті змагань українка, посіяна під 9-м номером, здолала господарку кортів Харрієт Дарт — 2:6, 7:6, 6:3.