Останнє президентське попередження

27.06.2014
Останнє президентське попередження

На трибуні ПАРЄ. (з «Твіттера».)

Сьогодні Президент Петро Порошенко ухвалить «дуже важливе рішення», якщо терористи на Донбасі не приймуть умов його мирного плану. Про це, а також про те, що в Україні не буде другої державної мови й федералізації й будуть позачергові парламентські вибори, глава держави розповів у Страсбурзі депутатам Парламентської Асамблеї Ради Європи, які засипали його запитаннями. Були серед них і гострі, попри те що делегація Росії участь у засіданнях ПАРЄ не бере — на початку цієї сесії її позбавили слова після анексії Криму та втручання Москви у внутрішню політику України.

Сьогоднішній день для України багато в чому визначальний. О 10-й ранку завершується перемир’я, оголошене Президентом для надання бойовикам (які його неодноразово порушували) можливості мирно скласти зброю й завершити конфлікт без іще більшої крові. Сьогодні ж у Брюсселі відбудеться підписання економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС. І на цей же день призначено консультації тристоронньої контактної групи Україна—Росія—ОБСЄ. Як наголосив представник нашої держави в цій групі Леонід Кучма, йдеться саме про консультації, а не переговорний процес, адже «влада не може сісти за стіл переговорів із ними (бойовиками «ДНР» та «ЛНР»).

У попередній зустрічі контактної групи, в середу, бойовики участі не брали. А на сьогоднішню виявили бажання прийти. Судячи зі слів Порошенка, для них це остання нагода погодитися на його мирний план.

Виступаючи в ПАРЄ, Президент укотре закликав Європу сконсолідуватися навколо українських проблем, наголосивши, що наразі «підтримки недостатньо». «Україна демонструє не тільки словом, а ділом своє прагнення до миру. І ми вже заплатили дуже високу ціну за це прагнення», — наголосив Порошенко, зазначивши, що під вогнем сепаратистів, які постійно порушують перемир’я, влада намагається відновити системи життєзабезпечення Слов’янська, Краматорська та інших міст, де люди понад 10 діб залишалися без води та електрики.

«Україні потрібен новий соціальний контракт, він має створити життєздатну систему управління, яка захистить громадян від зовнішніх загроз, створить необхідне підґрунтя для соціально-економічного та культурного розвитку», — зазначив Президент. За його словами, предметом широкого обговорення може бути все, крім питань, «які не обговорюються, а це унітарна держава, чинна мовна система — з однією офіційною державною мовою і необмеженою кількістю регіональних, європейська інтеграція».

Про обіцянку дострокових парламентських виборів глава держави також не забув, висловивши сподівання, що вони відбудуться вже в жовтні цього року.

Росії ж Київ запропонував спільно з ОБСЄ проводити моніторинг на конфліктних територіях і блокпостах, зокрема на кордоні. Але доброї волі з російського боку поки не видно. «Добре, що Рада Федерації вже не збирається — нарешті — проголошувати війну Україні, але війну ніхто й не проголошував. Її просто ведуть», — зауважив Петро Олексійович. І це при тому, що під час учорашньої розмови з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель лідер РФ Володимир Путін підтримав мирний план. Судячи з усього — словами, але не діями.

Напередодні ця трійка провела телефонні консультації спільно з Порошенком. Як з’ясувалося, саме Ангела Меркель наполягала на участі в консультаціях Віктора Медведчука. Як вважають в українському МЗС, це тому, що фрау Ангела виступає винятково за дипломатичне вирішення конфлікту і відстоює кандидатуру Медведчука як «гарного переговорника».