Та, що несе світло

25.06.2014
Та, що несе світло

Співачку Ілларію називають душею країни. На ці вихідні почути її голос можна буде на «Трипільському колі».

Українська етноспівачка ILLARIA та діджей Alex Nademski презентували спільний альбом «Подих». Назва пісенної збірки не випадкова, вона пов’язана з благодійним проектом, який підтримують музиканти. «Дихання життя» — проект, який має на меті зібрати кошти для купівлі апаратів штучної вентиляції легенів новонароджених та дітей, які з’явилися на світ недоношеними. Співачка ILLARIA не перший рік займається благодійністю, більшість її концертів мають саме такий контекст. «Хочеться, щоб люди почали отримувати задоволення від допомоги іншим», — говорить вона.

Співачка розповідає, що її третій альбом «Подих» з’явився експромтом, покроково його ніхто не продумував. Те, що проект буде некомерційним, теж було визначено вже під час роботи. У деякому розумінні для співачки альбом «Подих» — виняток або ж початок нової традиції. Насправді ILLARIA не звикла виконувати чужі пісні, однак композиції Алекса її зацікавили.

Пісні, які ввійшли до альбому — різнопланові. Взагалі, співавторство з Алексом вплинуло і на власний музичний смак співачки. ILLARIA зізнається: «У мене душа рокова, фолькова. Алекс же виховав у мені слухача електронної музики». Робота над альбомом «Подих» була плiдною і цікавою для обох музикантів. «Ми з Алексом — перфекціоністи, ми розуміли, що цю роботу робимо раз, а тому треба виконати її якісно. Окрім цього, я весь час почувала відповідальність, адже цей альбом ми робили не для себе, а для когось», — ділиться співачка. Розповідаючи про свій новий альбом, вона відзначає: «Він має жіночу ментальність. І взагалі, Україна — це жінка, її непроста душа. В Європі давно головують чоловіки, а у нас — жінка головна. Цим треба пишатися».

Вокалістка, чиє ім’я дослівно означає «та, що несе світло», завжди з’являється на сцені в містичних образах, часто характерних для українських давніх вірувань. Цікаво, що співачка любить читати Гоголя, Булгакова, захоплюється книжкою «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері. «УМ» здогадалась, і ILLARIA підтвердила, що фантастичні твори допомагають їй створювати незвичайні сценічні образи.

За любов до української лірики та народних пісень ILLARIA називають «душею України». Другий студійний альбом співачки «13 місяців» складають українські календарно-обрядові пісні в індивідуальній інтерпретації. Вона досліджувала не лише українську фольклорну пісенну культуру, а й культури інших народів. «Українські пісні взагалі унікальне явище. Оскільки країну весь час прагнули завоювати, то на наші пісні впливало багато культур. Тому зараз в українських піснях відчувається вплив вірменських, турецьких, молдовських, єврейських, інших наспівів. Але і наші пісні взаємодіяли і продовжують взаємодіяти з іноземними. Джордж Гершвін за мотивами української колискової «Ой ходить сон...» написав свою арію Summertime», — розповідає «УМ» співачка.

Вітчизняні пісні ILLARIA прагне донести не лише до українського слухача. Нещодавно вона виступала на благодійній акції «Європа співає за Майдан» у Лондоні. Про те, як сприймають українські народні пісні за кордоном наша «душа країни» говорить із гордістю: «Стоячи. Щоб українці своє так сприймали, як за кордоном сприймають наші пісні. Взагалі, етно — це один із найпопулярніших на даний момент напрямів музики в інших країнах».