Рівняння на Неймара

25.06.2014
Рівняння на Неймара

На домашньому «мундалі» Неймар уже забив чотири м’ячі. (з сайта ФІФА.)

Попри статус господарів «мундіалю», збірна Бразилії оформила свій вихід із групи лише в третьому турі. Утім доля перепустки до 1/8 фіналу, як і підсумкової позиції у квартеті А, повністю залежала від підопічних Луїша-Феліпе Сколарі. Аби не потрапляти в залежність від паралельного поєдинку, в якому мексиканці та хорвати визначали володаря другої путівки до «плей-оф», «пентакампеонам» була потрібна чимала перемога над збірною Камеруну.

Загалом, після того як африканські «леви» програли два перші поєдинки, мало хто вірив, що Ето’О і Ко зможуть відібрати очки у бразильців. Водночас від господарів ЧС очікували видовищної гри, адже в попередніх матчах команді Сколарі не вдалося запалити своїми діями вболівальників та експертів.

Зрештою, турнірне завдання та рівень суперника стали чудовою основою для демонстрації бразильцями своїх найкращих ігрових якостей. З огляду на рахунок — 4:1, їм позавчора таки вдалося порадувати своїх фанатів, для яких найголовнішим у футболі є голи. Однак коли аналізуєш гру «чарівників м’яча», знову виникають питання до дій команди в атаці. Без сумніву, найбільш проблемним місцем у цій збірній Бразилії є півзахист, де черговий невиразний матч провів центральний хавбек «Тоттенхема» Пауліньйо. А саме на нього покладалося завдання з конструкції атакувальних дій. Натомість, як і в попередніх поєдинках, замість партнерів ключову роль у побудові атак відігравав форвард «Барселони» Неймар. І не скажеш, що він тягнув ковдру на себе, просто часто-густо м’яч проходив півзахисну ланку господарів транзитом — адже там не знаходилося людини, яка б могла взяти під свій контроль середину поля.

Певна свіжість у діях бразильців з’явилася з першою появою на полі екс-«гірника» Фернандіньйо, який нині представляє «Манчестер Сіті». Відтак суттєво зросла напруга біля воріт камерунців. Якщо раніше м’яч, немов магнітом, тягнуло до Неймара (до появи Фернандіньйо з п’яти бразильських голів на ЧС чотири були забиті саме нападником «Барси»), то вихід на поле Ферни додав атакам збірної Бразилії різноманітності.

Нарешті забив найкращий бомбардир Кубка конфедерації-2013 Фред. Відзначився голом у своєму дебюті на «мундіалі» й Фернандіньйо, поставивши в грі з Камеруном переможну крапку. А Неймар «розписався» у воротах Шарля Ітанджа двічі, довівши бомбардирський доробок на ЧС до чотирьох м’ячів.

Натомість африканцям відчутно бракувало ігрової дисципліни. Як підопічні Фолькнера Фінке почали — відмовлялися вилітати до Бразилії через низький рівень обіцяних преміальних, так і закінчили — сварками в колективі через неузгодженість дій та гіркоту поразок.

Потужно провели свій поєдинок з хорватами й мексиканці. Іще до його старту, коли на «Арені Пернамбуку» в Ресіфі звучали гімни країн-учасниць протистояння, стало зрозуміло, що в цьому матчі запальній, зарядженій на перемогу Мексиці допомагатиме «12-й гравець». На ЧС-2014 латиноамериканські збірні щоразу мають «перевагу свого поля» — фанам із Європи добиратися на інший край глобуса непросто. Скориставшись підтримкою трибун, підопічні Мігеля Еррери здобули перепустку до 1/8 фіналу без особливих проблем — 3:1. І це при тому, що узбецький рефері Равшан Ірматов за рахунку 0:0 не призначив пенальті за фол капітана хорватів Даріо Срни, котрий парирував рукою удар Гуардадо, як заправський воротар. Захисник «Шахтаря» провів на полі всі 90 хвилин і мусив стримувати агресію своїх партнерів, коли ті від безсилля взялися «косити» футболістів Мексики.

У групі В обоє учасників «плей-оф» визначилися достроково. Відтак матч останнього туру між командами Іспанії та Австралії мав формальний характер. Залишки престижу дісталися чемпіонам світу-2010. Після перемоги з рахунком 3:0 тренер Вісенте Дель Боске навіть заявив: «Ми закінчили наш виступ дуже гідно».

Переможця ж групи, який у 1/8 фіналу розминеться з чільною командою квартету А, визначали голландці та чилійці. І тут латиноамериканці нарешті опустилися з неба на землю, а клієнти порнозірки Марлен Долл залишилися без 18 годин безплатного сексу, обіцяного за перемогу «Ла Рохи». Здобути третю поспіль перемогу «помаранчевим» удалося завдяки вдало проведеним замінам Луї ван Галя. Мемфіс Депай із ПСВ замінив на 69-й хвилині київського динамівця Джермейна Ленса, а Лерой Фер із «Норвіча» — Уеслі Снайдера на 75-й.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). 3-й тур

Група А

Камерун — Бразилія — 1:4 (Матіп, 26 — Неймар, 17, 35; Фред, 49; Фернандіньйо, 84; Бразиліа, 69 112 глядачів)

Хорватія — Мексика — 1:3 (Перішич, 87 — Маркес, 72; Гуардадо, 75; Ернандес, 82; вилучення: Ребич, 89 (Х); Ресіфі, 41 212 глядачів)

Становище команд

після групової стадії:

І В Н П М О

1. Бразилія 3 2 1 0 7-2 7

2. Мексика 3 2 1 0 4-1 7

3. Хорватія 3 1 0 2 6-6 3

4. Камерун 3 0 0 3 1-9 0

Група B

Австралія — Іспанія — 0:3 (Вілья, 36; Торрес, 69; Х. Мата, 82; Куритиба, 39 375 глядачів)

Голландія — Чилі — 2:0 (Фер, 77; Депай, 90+2; Сан-Паулу; 62 996 глядачів)

Становище команд

після групової стадії:

І В Н П М О

1. Голландія 3 3 0 0 10-3 9

2. Чилі 3 2 0 1 5-3 6

3. Іспанія 3 1 0 2 4-7 3

4. Австралія 3 0 0 3 3-9 0

1/8 фіналу: Бразилія — Чилі (28 червня, Белу-Орізонті), Голландія — Мексика (29 червня, Форталеза)