Київрада — при голові, голова — при секретарі

20.06.2014

На третій сесії Київрада допризначала своїх членів на керівні посади. Тепер містянам уже нічого не бракує для повного щастя. Лишається радіти життю і власному вибору, зробленому 25 травня. Але про це — вже пізно, а про те, куди заведе столицю нова Київрада, — ще зарано. На сьогодні відомо про таке.

Передусім КР визначилася зі складом комісій, а також з їх кількістю. У минулій Київраді було 13 комісій, у теперішній планували зробити 14, але зрештою зупинилися на 15. Чому? Бо рівно 10 відходить тамтешній більшості (читай: «УДАРу», котрий отримав на виборах 78 мандатів зі 120), а решта 5 комісій дістається меншості. У свою чергу, цифра 10 добре ділиться навпіл (адже фракція «УДАРу» має два чітко виражені центри впливу — один тяжіє безпосередньо до Кличка, а другий — до «людей Порошенка». Взагалі, джерела кажуть, що в майбутньому не виключений розкол цієї фракції на власне «УДАР» та «Солідарність». А відтак потрібно, аби «при розлученні» ніхто не був обділений комісіями).

Але повертаючись до опозиції. «Пропонується створити 15 комісій і віддати меншості 5 посад глав, 5 заступників і 5 секретарів», — анонсував напередодні депутат Київради від «УДАРу» Андрій Странніков. Опозиції дісталося таке: комісія з боротьби з корупцією (це «новинка»!), яку очолив представник Радикальної партії, комісія з екології (йде під протекторат «Свободи»), комісія iз самоврядування (її подарували самовисуванцям), «культурна» комісія («Батьківщина») та «освітня» («Самопоміч»).

«УДАР» же — як головний на цьому святі життя — забрав собі «найсмачніше»: комісію з питань бюджету, землі та майна. Ці три комісії є ключовими у розподілі фінансових потоків, надходжень iз міської скарбниці та «дерибані» святої київської земельки. Коли «УМ» спілкувалася з приводу апетитів «УДАРу» з очільником «Демальянсу» Василем Гацьком (його фракція провела до КР лише двох депутатів), то той назвав бажання кличкістів загребти все під себе «свинством». Свинство чи ні, а справу зроблено. Віддавати контролюючі комісії в руки опозиції в Київраді (на відміну від Ради Верховної) не прийнято, тож на Хрещатику, 36 бал править той, хто більший та сильніший.

Хоча «УДАРу» гріх було б жалітися на долю й без тих комісій. Мер у столиці — від «УДАРу», голова КМДА — також, мабуть, буде від «УДАРу». Щоправда, з останньою посадою Президент ще не визначився, але всередині самої партії навіть не припускають такого сценарію, за яким це крісло відійшло кому-небудь іншому, а не Віталію Кличку. Секретар же Київради — з «УДАРу» теж. За цю посаду змагалися троє: «УДАРівець» Андрій Странніков, екс-депутат від Блоку Черновецького Ігор Кононенко та екс-депутат від Блоку Катеринчука Олексій Рєзніков.

У підсумку ж у протоколі для голосування залишилось тільки одне прізвище — Рєзнікова. Кононенко відмовився балотуватися на користь свого конкурента, Странніков самоусунувся також, тим паче що було вирішено віддати йому справжню синекуру — головування у бюджетній комісії. Що стосується Рєзникова, то він є правником, до того ж, доволі відомим. У 2004 році він представляв інтереси Віктора Ющенка у Верховному Суді. А ще серед його «підопічних» були Савік Шустер та Володимир Гусинський. За Рєзнiкова 19 червня проголосували 93 депутати Київради, 16 були проти.

І про неприємне для переможців. У Київраді вже зріє невдоволення «роздачею слонів». Фракція «Свободи» як найбільш радикальна поговорює про блокування трибуни. Решта збирається з духом. Принаймні поки що.