Бойовики не хочуть миру

20.06.2014

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, Президент Петро Порошенко саме зустрічався з представниками легітимної влади Донецької та Луганської областей. На Банкову запросили окремих законно обраних мерів міст Донбасу (а не так званих «народних» самозванців), представників регіональної політичної та бізнес-еліти, Героїв України тощо. Мета зустрічі — напрацювати спільне вирішення збройного конфлікту на сході держави, відчути настрої в цих регіонах та реалізувати мирний план Порошенка, повідомляє уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту Ірина Геращенко.

«Президент у своєму діалозі зі сходом спиратиметься на тих людей, які мають там авторитет, підтримку і довіру людей, — зазначає пані Геращенко. — Глава держави не зустрічатиметься з тими людьми, які вбивали своїх співвітчизників і вводили туди війська».

Утiм бойовики Донбасу та російські диверсанти і не прагнуть ні миру, ні перемовин. Учора сили антитерору вели запеклі бої з терористами в районі Красного Лиману. Про припинення вогню з українського боку не йшлося, оскільки бойовики не пішли на виконання вимог влади.

«Уночі в районі, де зосередилися сили терористів, було розкидано листівки, у яких сили АТО пропонували бойовикам скласти зброю, — повідомив керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. — В ультиматумі, пред’явленому терористам, відповідно до мирного плану Президента України, пропонували скласти зброю й гарантували об’єктивне розслідування на предмет вчинення злочинів стосовно кожного з бойовиків. Тим терористам, хто не заплямував себе кров’ю, гарантували свободу й безпеку. Але терористи відмовилися виконати умови ультиматуму. Отримавши відмову у виконанні вимог, сили АТО перейшли до активних дій».

Попри плани припинити вогонь, обстріли з мінометів та гармат, а також «робота» снайперів тривали й у передмістях Слов’янська.

Крім цього, бойовики підірвали міст автомобільної дороги загального користування Єнакієве—Шахтарськ—Амвросіївка, зруйнувавши три з п’яти балок пролітної будови й проміжну опору.

Не прагнуть порозуміння й сепаратисти Донецька: вчора озброєні бойовики ввірвалися у приміщення ТРК «Донбас» і заявили, що вони закривають телерадіокомпанію. Паралельно терористи загарбали службовий «Форд» ТРК «Україна».

Активність озброєних бандформувань довкола державного кордону України з РФ відзначають і у Державній прикордонній службі. «Зелені кашкети» повідомляють, що у прикордонні регіони продовжують прибувати російські військові підрозділи, які облаштовують вогневі позиції та маскують військову техніку. За їхніми словами, все це робиться для безпеки кордону, який, за російською версією, порушують саме українські військові.

ДО РЕЧІ

Міністерство оборони запропонувало підпорядкувати керівництву АТО батальйони територіальної оборони, які залучаються до виконання завдань у рамках антитерористичної операції. За словами в. о. міністра оборони Михайла Коваля, така пропозиція пов’язана зі значними втратами, яких зазнали сили антитерору в ніч iз вівторка на середу під Луганськом. Пан Коваль нарешті повідомив подробиці того бою.

За його словами, батальйон територіальної оборони «Айдар» самовільно, без погодження і координації своїх дій iз керівництвом АТО, почав штурм позицій терористів на околицях Луганська. Під час маршу бійці батальйону потрапили у засідку бойовиків, які вели шквальний вогонь з автоматичної зброї та гранатометів.

Прийнявши нерівний бій, бійці батальйону «Айдар» викликали підкріплення в штабі АТО. Керівництво штабу направило допомогу батальйону — дві бойові оперативні групи. Внаслідок запеклої сутички серед українських військовослужбовців є вбиті та поранені. Терористи також зазнали численних втрат — не менше тридцяти загиблих.

Офіційно штаб АТО не повідомляє про кількість загиблих бійців антитерору. Утім видання «Дзеркало тижня» із посиланням на високопоставлене джерело у Міноборони повідомляє, що у нічному бою загинули 11 військовослужбовців iз 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) та 80-го аеромобільного полку (Львів). Доля ще 13 військовослужбовців iз частин АТО є невідомою.