«Батя» — до «бацьки»

17.06.2014

Цими вихідними журналіст Мустафа Найєм оприлюднив цікаву інформацію. «За неперевіреними даними, — пише він, — родина Віктора Януковича шукає притулок у Білорусі». Нібито, провадить далі Найєм, минулого тижня син екс-Президента особисто розмовляв на цю тему з очільником Білорусі Олександром Лукашенком. Янукович-молодший підкреслив, що його батько побоюється стати розмінною монетою між Києвом та Москвою, оскільки не виключено, що в результаті домовленостей диктатора-втікача видадуть офіційній владі Києва.

Також у телефонній розмові було заявлено, що у випадку «позитивного» (для Януковича) розвитку подій на сході колишній власник Межигір’я готовий очолити так звану «Новоросію», себто відокремлені Донецьку та Луганську області. За версією Найєма, Лукашенко, вислухавши прохача, відповів позитивно. Тобто зауважив, що для Януковича було б краще повернутися в Україну, але якщо він так прагне притулку, то Білорусь його надасть.

«Інформація — з одного джерела, але я йому довіряю достатньою мірою, щоб обнародувати подібні дані», — додав Найєм насамкінець. Зауважимо лише, що якщо Віктор Янукович нас уже нічим не дивує, то позиція Лукашенка виглядає несподіваною. Тим паче що вона не відповідає попереднім заявам «бацьки», які той робив публічно.

Ще за часів, коли Янукович був при владі, Лукашенко називав керівництво України «вошивим», пізніше — після втечі екс-Президента — говорив про те, що тому краще було б загинути під кулями, аніж показувати спину й залишати свою країну. Всі останні висловлювання Лукашенка створили враження його прокиївської налаштованості. Втім, напевно, вже найближчі події внесуть ясність у цю історію.