Наїлися квот...

17.06.2014
Наїлися квот...

Уже цього тижня Петро Порошенко напевно «відкоригує» лави силовиків. (telegraf.com.ua.)

Хоча, за Конституцією 2004 року, до якої Україна повернулася наприкінці лютого, Президент має обмежені повноваження, але призначення деяких ключових чиновників залишаються його прерогативою. Петро Порошенко, обраний три тижні тому на посаду глави держави, отримав готові кадрові розклади, сформовані ще його тимчасовим попередником — Олександром Турчиновим. Тому логічно, що, трохи «освоївшись» на посаді, Президент береться за формування нової команди.

Передусім — з огляду на стан війни, в якому перебуває Україна, — йтиметься про силовий блок. Як повідомляє Еспресо.TV, вже сьогодні Петро Порошенко може представити на розгляд Верховної Ради кандидатуру нового Генерального прокурора (до сьогодні його обов’язки виконував «свободівець» Олег Махніцький). На чолі ГПУ Порошенко бачить — якщо вірити джерелам — Віталія Ярему, теперішнього першого віце-прем’єра і куратора всього силового блоку. Втім у Порошенка є ще «заготовка» і зі складу суддівського корпусу.

Що ж до інших силовиків, то інформація з цього приводу діаметрально протилежна. Видання «Українська правда» пише, що голови Міноборони та СБУ «судячи з усього, поки залишаються на своїх посадах», а от екс-міністр МВС Юрій Луценко повідомляє, що «в найближчі дні Президент внесе на розгляд ВР кандидатури нових силовиків. Це зніме нарешті питання партійних квот і протистоянь відомств. А відтак український наступ стане потужнішим». Про це колишній урядовець написав на своїй сторінці на Фейсбуці.

Тим часом ротації можливі у ще одному відомстві, підпорядкованому Президенту: прогнозують, що крісло голови Нацбанку перейде від Степана Кубіва до Валерії Гонтарєвої, голови ради директорів групи «Інвестиційний капітал Україна». Міністерство закордонних справ може, натомість, відійти колишньому послу України в Німеччині Павлу Клімкіну, а керівництво зовнішньополітичним блоком при президентській адміністрації дістанеться Олександру Чалому.

Не забутий у цих розкладах i теперішній глава МЗС Андрій Дещиця. Його шанси на збереження портфеля є низькими. Можливо, внаслідок «показового виступу» Дещиці під посольством РФ. А можливо, як стверджують інші знавці кулуарної інформації, саме знаючи, що він на порозі звільнення, міністр і зважився на свою знамениту «лебедину пісню». Хай там як, а зовсім без крісла Дещиця не залишиться. Йому пророкують портфель посла України в одній із європейських країн, можливо, Великої Британії, пише «УП».

ЗАМАХ НА ПОРОШЕНКА

А тим часом є робота як для нинішніх, так і для прийдешніх силовиків. У ніч на 14 червня у столиці трапився прикрий інцидент. Патруль управління держохорони виявив вибуховий пристрій біля будівлі АП. Вибухівку заклали в тому місці, де мав проїздити кортеж Президента України. Під час чергового обходу охоронці помітили людину, яка втекла через один із виїздів АП. Саме там і було знайдено вибуховий пристрій.

Знахідку описують як зв’язку з 5 гранат Ф-1 та РГД, до якої був прикріплений мобільний телефон. Крім цього, з боку двору АП для Порошенка залишили записку з таким вмістом: «Якщо не припиниш війну, війна прийде до тебе». Що це все означало і хто саме розклав на Банковій «сюрпризи», й належить з’ясувати силовим відомствам.