Хвороба «хитрощів» убивці?

13.06.2014
Хвороба «хитрощів» убивці?

Засуджений за вбивство екс-нардеп.

Менше доби «гуляв» на волі екс-нардеп та жорстокий убивця Віктор Лозинський, якого позавчора достроково випустили з колонії суворого режиму, згідно з, м’яко кажучи, дивним рішенням суду. Учора ж вранці глава МВС Арсен Аваков заспокоїв громадськість: мовляв, усе добре, спеціальна група кримінального розшуку МВС затримала Лозинського знову.

Нагадаємо, в квітні 2011 року Дніпровський райсуд Києва засудив «Лозу» до 15 років позбавлення волі (термін покарання варто було рахувати від арешту нардепа у березні 2010 року) за жорстоке вбивство селянина Валерія Олійника поблизу райцентру Голованівськ на Кіровоградщині. У 2012 році Апеляційний суд Києва пом’якшив вирок Лозинському, призначивши йому 14 років «колючки», а згодом над убивцею «змилувався» й Вищий спеціалізований суд iз цивільних і кримінальних справ, який узагалі «скостив» йому строк до десяти років.

Отже, впливовий, але засуджений убивця мав «сидіти» до 2020 року! Тим більше що на «зоні» він порушував дисципліну: спочатку відмовлявся працювати, згодом таки взявся до праці на тюремній АЗС. Але на умовно-дострокове звільнення йому не варто було розраховувати в найближчі роки. Та колишній успішний адвокат Лозинський, напевно, придумав інший спосіб звільнення: хвороба. І це при тому, що, згідно iз законодавством, засудженим за вбивство звільнення за станом здоров’я на таких малих термінах «відсидки» взагалі не передбачено!

Нині ж у пенітенціарній службі та прокуратурі змушені виправдовуватися, щодо швидкого звільнення Лозинського, засудженого за вбивство, мовляв, усе це помилки Феміди, а ми лише виконавці. «Щодо звільнення цього засудженого повідомляю, що в основу рішення суду лягли висновки докторів та експертів, яких залучив до справи суддя», — каже голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький. — Висновки медкомісії пенітенціарної служби, які надавалися суду раніше, не містили в собі даних, які давали б можливість суду звільнити засудженого від відбування покарання. Здоров’я Лозинського оцінювали лікарі, які не мають відношення до нашої служби».

Пан Старенький додає, що Бориспільський міськрайонний суд ще 4 червня ухвалив рішення: звільнити Лозинського «у зв’язку з хворобою, яка перешкоджає відбуванню покарання». Але пенітенціарії чекали ще тиждень (за цей термін прокуратура мала подати апеляцію на рішення суду) й, лише коли дізналися, що рішення суду не оскаржено — випустили вбивцю 11 червня.

Пасивність прокуратури у цій справі обурила навіть Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка: «ГПУ має терміново вжити заходів щодо оскарження рішення Бориспільського суду Київщини, який звільнив Віктора Лозинського. Також слід притягнути до відповідальності всіх осіб, через дії або бездіяльність яких стало можливим це неправомірне рішення!».

На необхідності покарати винних у ганебному звільненні вбивці, який не відбув навіть половини терміну, наголошує і правозахисник Едуард Багіров. За його словами, треба покарати не лише суддю, а й прокурора, який «промовчав на цьому засіданні», та начальника колонії, який також продемонстрував дивну пасивність. До речі, Лозинського звільнив скандально відомий суддя Сергій Вознюк, який ще півроку тому закрив справу Чорновола, а також позбавляв водійських прав автомайданівців.