Єдина та неповторна

11.06.2014
Єдина та неповторна

На церемонії нагородження чемпіонка Європи-2014 шаблістка Ольга Харлан натхненно виконує національний гімн. (з сайта НФФУ.)

Думається, кожен амбітний спортсмен мріє про те, аби до кінця своєї кар’єри пройти бодай частину того шляху, який у своєму молодому віці уже подолала титулована шаблістка Ольга Харлан. У активі 23-річної миколаївки вже є й олімпійське «золото», й титул чемпіонки світу, й ціла купа європейських відзнак найвищої проби.

Утім слід визнати, що повторити феномен української фехтувальниці буде неймовірно складно. «Таких, як Харлан, — одиниці», — визнав у інтерв’ю «УМ» головний тренер української збірної Гарнік Давидян. Так, приміром, якщо знана італійська рапіристка Валентина Веццалі свій п’ятий індивідуальний тріумф на чемпіонаті Європи здобула в 36 років, то нашій талановитій співвітчизниці для аналогічного досягнення знадобилося на третину менше часу.

П’яте континентальне «золото» Ольга Харлан здобула минулої неділі в французькому Страсбурзі. Прикметно, що, починаючи з 2011 року, українка нікому не віддає титул найсильнішої шаблістки Європи. Водночас своє перше «золото» ЧЄ Оля виграла в 2009 році в болгарському Пловдиві, перемігши у фіналі росіянку Катерину Дяченко. Цікаво, що з цією спортсменкою Харлан довелося сперечатися за місце на найвищій сходинці п’єдесталу й у Страсбурзі.

Початок фінального бою залишився за Олею, яка повела перед — 6:3. Щоправда, далі росіянка вирівняла рахунок і навіть змогла вийти вперед 12:9. Проте допомога головного тренера збірної, яку Харлан отримала під час «тайм-ауту», дала їй змогу переломити поєдинок, не віддавши при цьому суперниці в кінцівці протистояння більше жодного очка — 15:12.

Відзначимо, що на шляху до континентального тріумфу наша чемпіонка вибила з розіграшу ще двох росіянок. На стадії 1/8 фіналу Ольга перемогла Діну Галіакбарову (15:11), а в наступному раунді «розібралася» з Яною Єгорян — 15:8. Із аналогічним рахунком завершився й півфінальний поєдинок Харлан з італійською Росселлою Грегоріо, яка в 1/16 фіналу сенсаційно перемогла незручну для українки суперницю — срібну призерку Олімпіади-2012 Софію Велику з Росії.