За російськими стандартами

05.06.2014

Новий порядок обрання мерів визначено законом «Про структуру і найменування органів місцевого самоврядування в Республіці Крим», який учора ухвалили на пленарному засіданні Держради Криму. Новоспечені законотворці (до анексії кримський парламент був наділений лише представницькими правами) вирішили, що міського голову обиратимуть поміж собою депутати міської ради, а сільського — відповідно — сільради. Самі ж вибори до них проходитимуть за пропорційною системою і закритими списками. Віднині на півострові відмовляться від райрад у межах міського округу.

Голова Держради Володимир Константинов обґрунтував нововведення високим рівнем корумпованості й непідконтрольністю мерів за попередніх часів. «Історія кримських мерів дуже сумна, — згадав Константинов. — Це й нескінченні кримінальні розборки, вбивства... Ви знаєте, скільки мерів було розстріляно в Криму і що велика частина проблем зводилась до комерційних питань і до переділу власності. Щоб підсилити контроль людей та муніципальних утворень за діями влади, запропоновано таку форму місцевого самоврядування».

Учора на сесії кримського парламенту також затвердили межі всіх 25 мажоритарних округів із виборів депутатів Держради. Самі ж вибори до неї, нагадаю, пройдуть за федеральним законом від 14 вересня. За партійними списками туди потраплять 50 обранців і ще 25 — за мажоритарними (нині депутатський корпус місцевого парламенту — 100 осіб). Із місцевими партійними лідерами, себто головами місцевих осередків загальноросійських партій, теж визначилися.

Симпатії місцевого електорату завойовуватимуть, зокрема, «єдинороси» на чолі із самим спікером, колишнім «регіоналом» Константиновим. Віце-спікер Сергій Доніч поведе за собою «Патріотів Росії». Екс-спікер і теж вірний «регіонал» Анатолій Гриценко, що за часів Януковича потрапив у немилість до влади і навіть отримав кримінальну справу за різні зловживання, — «Справедливу Росію». Певно, знайде прихильність у кримчан i команда завсідника тутешнього парламенту, колишнього незмінного лідера конгресу російських общин Криму Сергія Шувайникова, який віднині очолюватиме на півострові республіканську організацію ЛДПР Жириновського.

А ще вчора зібрання у місцевому «білому домі» відреагувало на обрання Петра Порошенка Президентом України. «Чи зможе пан Порошенко, що приміряє в ці дні президентський одяг, подолати кризу і повернутися на шлях справжньої демократії? Жаль, перші його заяви в ранзі глави держави не вселяють надії на це. У войовничій риториці Порошенка звучать заклики до жорсткої розправи над інакомисленням у південно-східних регіонах країни, де гине мирне населення, а кожен свій крок новоспечений гетьман погоджує з «вашингтонським обкомом»,— сказано у спеціальному зверненні, яке на засіданні Держради зачитав спікер Володимир Константинов.