Входить і виходить

29.05.2014

Те, що з 8 грудня 1991 року Україна належить до країн-членів СНД, відомо кожному. Такий собі симулякр розваленого СРСР створили у Біловезькій пущі тодішні очільники трьох слов’янських республік. Пізніше до політично-економічного союзу України, Росії та Білорусі приєдналися ще вісім «уламків» Радянського Союзу — середньоазійські держави, а також Вірменія та Молдова. Про доцільність існування подібної спільноти сперечались уже давно, але тільки зараз — після анексії Криму та неоголошеної Росією війни — у членстві України в СНД може бути поставлена крапка.

Як зазначає заступник очільника МЗС Данило Лубківський, «Україна продовжує працювати над виходом iз СНД». За його словами, СНД виявилася неефективною і недієвою організацією, яка не змогла виробити спільну позицію під час агресії Росії проти України. Лубківський додав, що подібне «розлучення» належить до тривалих процесів і Україна підходить до нього прагматично.

Плани України, звісно, припали не до смаку Білокам’яній. Сумнозвісний рупор Кремля — очільник зовнішньополітичного відомства цієї країни Сергій Лавров — відразу ж нагадав Україні її зобов’язання перед СНД, зауваживши принагідно, що вони не корелюють iз наміром нашої держави просуватися в бік Євросоюзу. (Нагадаємо, що 21 березня Україна підписала політичну частину Угоди про Асоціацію з ЕС, що ж до економічної «половини», то її підписання очікується вже цього літа). Заява Лаврова є, безумовно, повною маячнею, як і всі месиджі, які зараз продукують в адміністрації Путіна.

Що ж стосується СНД, то тут є вагомий нюанс, про який варто пам’ятати і товаришу Лаврову, і всім апологетам Співдружності незалежних держав. Як зазначив у коментарі для «України молодої» Володимир Горбач, фахівець Інституту Євроатлантичного співробітництва, «Україна ніколи не була повноцінним членом СНД. Вона підписала статут про створення СНД, але не ратифікувала його у парламенті. Деякі угоди в рамках співпраці з країнами Співдружності (зокрема гуманітарного профілю) Україна взяла зобов’язання виконувати. Це, я думаю, Україна робитиме й надалі, незалежно від того, будемо чи не будемо ми членами СНД», — сказав Горбач.