Порошенко став «європейським президентом», а Тимошенко — «чорною піарницею»

21.05.2014

У рамках дослідження «Європейський президент» 80 українських та зарубіжних експертів аналізували передвиборчі програми кандидатів у президенти, їхню минулу діяльність, яка так чи інакше стосувалася євроінтеграції. Метою було з’ясувати, наскільки кандидати в президенти усвідомлюють необхідність проведення євроінтеграційних реформ і можуть вести країну в Європу після можливого обрання на посаду глави держави.

Переміг у рейтингу Петро Порошенко. Юлія Тимошенко — лише на четвертому місці, поступаючись Анатолію Гриценку та Ользі Богомолець. Причому Юлія Володимирівна «перемогла» в номінації «чорний піар» — експерти визнали, що вона найактивніше застосовує під час нинішньої кампанії нечесні інструменти передвиборчої боротьби.

Іншими критеріями для визначення переможця в дослідженні Інституту світової політики були європейський спосіб мислення кандидатів, їхній досвід євроінтеграції та здатність втілити в життя Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Петро Порошенко — безперечний лідер у цих номінаціях.

«Європейська інтеграція може стати національною ідеєю та об’єднати Україну», — вважає лауреат рейтингу «Європейський президент» і закликає переходити від слів до конкретних дій. Після обрання Порошенка Президентом саме він завершить процес укладення Угоди про асоціацію з ЄС. 27 червня має відбутися підписання її економічної частини.

«Важливим буде досягнення безвізового режиму поїздок до ЄС для громадян України, чітке бачення Президентом дорожньої карти реалізації Угоди про асоціацію та розуміння механізмів втілення її в життя, — каже про пріоритетні «євроінтеграційні» кроки майбутнього Президента заступник генерального директора з міжнародних питань центру Разумкова Валерій Чалий. – Також для євроінтеграції важливі захист України та винайдення нового алгоритму її безпеки, консолідація країни довкола спільної мети та європейських цінностей, виведення України з економічної кризи та підвищення стандартів життя. Одним із пріоритетів є розвиток малого і середнього бізнесу».

Згідно з останнім опитуванням СОЦІСу, КМІСу та «Рейтингу», Порошенка у першому турі президентських виборів готові підтримати понад 53% виборців, які вже визначилися зі своїм вибором. За Юлію Тимошенко проголосують лише 10%. Отож шанси на завершення кампанії уже наступної неділі досить високі, адже фаворитові перегонів для цього треба набрати понад 50% голосів.

«Дуже важливо для майбутнього Президента знайти правильні механізми взаємодії з громадянським суспільством, — каже також Валерій Чалий. — Діалог Петра Порошенка з журналістами та представниками недержавних організацій, який відбувся під час презентації рейтингу «Європейський президент», засвідчив його готовність до такої взаємодії в рамках євроінтеграції країни. Адже це не лише справа глави держави, парламенту, уряду чи бізнесу. Для євроінтеграція слід об’єднувати зусилля всіх у країні».