НОВИНИ ПЛЮС

20.05.2014

Вибори на Сході — під загрозою зриву?

У Донецькій області лише 26% виборчих дільниць отримали списки виборців, а на Луганщині цей показник є ще нижчим і становить 16 %. Про це в ході селекторної наради напередодні президентських виборів заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера. «На рівні всіх, без винятку, 22 областей списки виборців були передані на виборчі дільниці. І, власне, цей відсоток готовності складає 100%», — заявив Магера. «Зате у Донецькій та Луганській областях — зі зрозумілих причин, ситуація залишається незадовільною».

Водночас Міністерство внутрішніх справ України очікує складності під час виборів у 14 районних центрах України. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає РБК— Україна. «У нас є три зони: біла зона, де не передбачаються проблеми, рожева зона, де можливі провокації й червона зона — там апріорі будуть складнощі . Червона зона складається приблизно з 14 районних центрів Украіни» , — сказав Аваков. За його словами, в червоній та рожевій зоні знаходитимуться робочі групи оперативного реагування для запобігання можливим провокаціям.

Порошенко: 80% населення — за дострокові парламентські вибори

Кандидат у президенти України Петро Порошенко не виключає, що нинішній парламент може бути розпущений. Про це він заявив на презентації дослідження «Європейський президент», проведеного Інститутом світової політики. Зокрема, Порошенко зазначив, що у разі обрання його Президентом, він готовий спертися в парламенті на всіх тих, хто не був задіяний у прийнятті диктаторських законів від 16 січня. Але, «на жаль, ці люди становлять меншість, а оскільки вони меншість, то немає коаліції. Якщо в парламенті немає коаліції, то парламент треба розпускати», — переконаний політик.

Порошенко підкреслив, що розпуск парламенту є вимушеним кроком, але, за його словами, цей крок підтримують 80% населення. «Без нормальної коаліції неможлива повноцінна євроінтеграція, яка є нашою національною ідеєю. Я бачив очі мільйонів людей за час Майдану і моїх поїздок. І я ніде не почув, що хтось проти євроінтеграції. Євроінтеграція не роз’єднує , а об’єднує Україну», — зазначив Петро Порошенко.