Олігархи не зможуть підвищити соціальні стандарти

16.05.2014
Олігархи не зможуть підвищити соціальні стандарти

Автографи від Юлі.

Псевдореформи, які проводилися за правління Януковича—Азарова, мають бути скасовані. Замість них потрібно ухвалити закони, які справді піднімуть соціально-економічну та гуманітарну сферу в країні. І призведуть до реального, а не примарного покращення життя. Про те, що і як треба робити, знає лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Повернути пенсіонерам життя

Пенсійна реформа, ухвалена 2011 року, не принесла тих результатів, на які розраховували її ідеологи — Сергій Тігіпко і Микола Азаров. Адже коли колишній уряд обґрунтовував підвищення пенсійного віку для українських жінок, йшлося про те, що це дозволить наповнити бюджет та покращити роботу Пенсійного фонду.

Юлія Тимошенко, яка на момент проведення реформи була лідером опозиції, одразу ж назвала її антисоціальною та такою, яка призведе до руйнації національної системи пенсійного забезпечення. Вона із самого початку наполягала на негайному скасуванні відповідного закону. Але їй швидко «закрили рота» — просто кинули до в’язниці. І ця справа так і залишилася незакінченою.

Скасувати пенсійну реформу був шанс після парламентських виборів 2012 року. Але це так і залишилося зручною передвиборчою обіцянкою для багатьох політиків. «Куди вони поділи ці гасла, коли прийшли до Верховної Ради?» — дивується Юлія Тимошенко.

На її переконання, цю злочинну реформу все одно потрібно скасовувати, бо вона не виконала свого призначення та стала фактором погіршення життя українців.

«По-перше, пенсійна реформа не дала бюджету жодної копійки, а по-друге — це приниження людей, тому я буду виходити в парламент з пропозицією скасувати цю реформу пенсійну», — заявила Юлія Тимошенко.

На її думку, майбутнє — за накопичувальною пенсійною системою. Крім того, потрібно переглянути та скасувати спеціальні пенсії, які отримують колишні чиновники та депутати. Не секрет, що вони перевищують розмір пенсійних виплат пересічних громадян навіть не в рази, а в десятки разів.

Молоді — доступне житло

Одна з болючих проблем у країні — демографічна ситуація. І хоча останніми роками вона трохи пожвавилася, все одно в Україні народжується менше людей, ніж помирає. Для того аби цю ситуацію виправити, потрібно стимулювати молодих людей створювати родини та народжувати дітей.

Як це зробити? Часто-густо причиною небажання молоді заводити малюків стає брак власного житла. Купити бодай маленьку квартиру неможливо, а кредити для більшості українських сімей — це справжня розкіш.

«Зараз, якщо люди хочуть купити житло в кредит, їм потрібно заплатити перший внесок на рівні 20—25 відсотків від вартості житла. Ніхто з молодих людей не може цього зробити. Крім того, ці кредити — недешеві, і під них ще просять додатково заставу», — зазначає Юлія Тимошенко.

Час від часу урядовці порушують ці питання, починають розробляти численні програми «молодіжного житла». Але на практиці виходить, що пільгові кредити отримує дуже маленька кількість сімей — максимум півтори сотні. Причому, за якими критеріями і хто їх обирає, залишається загадкою.

Юлія Тимошенко пропонує вирішити це питання просто. Видавати молоді довгострокові кредити — на 20—25 років, iз мінімальною відсотковою ставкою — не більше 4%. І, головне, без першого внеску. Це буде вигідно і для молоді, і для банків, і для держави.

Виправивши цю помилку колишньої влади, Юлія Тимошенко пропонує переглянути всі реформи, впроваджені за колишнього режиму. Адже вони виявилися «холостими пострілами».

«Нам потрібно цю політику так званих реформ зламати. Вони жодного робочого місця не створили. Рейдерським чином забрали малий, середній бізнес по всій країні. Провели так звану медичну реформу, якою почали практично нищити село. Вони позабирали все, що можна було забрати, не витрачаючи жодної копійки з бюджету на людей, а залишали їх для офшорних рахунків», — зазначила вона.

Середньому класу — зелене світло

Якщо й потрібно починати реформи, спрямовані на розвиток економіки, то, безумовно, з середнього класу. Адже у цивілізованих країнах саме цей прошарок становить основу економіки. У нас же підприємців, що відкривають свої справи, або мордують численними перевірками, або намагаються відібрати їхній бізнес. Не дивно, що у нас частка малого і середнього бізнесу не перевищувала 15%. Тоді як у світі ця цифра сягає 70 відсотків.

Найгірші часи малого та середнього бізнесу настали за правління Януковича, коли будь-яку більш-менш успішну справу просто «віджимали». У тому разі, якщо власник відмовлявся віддавати її добровільно, проти нього фабрикували кримінальні справи. У результаті багато бізнесменів просто позакривали свої підприємства, частка малого та середнього бізнесу в Україні скоротилася до 8%.

Юлія Тимошенко, не чекаючи результатів президентських виборів, намагається реабілітувати середній клас. За її сприяння було ухвалено Закон «Про амністію 2014 року», за яким тисячі підприємців, яких було кинуто до в’язниці лише за те, що вони відмовлялися віддавати бізнес, вийдуть на волю.

Крім того, вона пропонує максимально полегшити життя малим та середнім підприємцям. Для цього — на кілька років заборонити проведення будь-яких перевірок.

«Потрібно мінімум на два роки запровадити повний мораторій на всі перевірки для малого та середнього бізнесу. Так, великі кланові корпорації потрібно перевіряти, а ось малий та середній бізнес потрібно на два роки захистити від усіх перевірок, а за ці два роки провести повну дерегуляцію всієї системи ведення бізнесу», — переконана Юлія Тимошенко.

На її думку, потрібно дуже ретельно переглянути кількість та доцільність більшості податків, які вводилися за Януковича. Бо є великі підозри, що велика частина з них — просто зайві та нікому не потрібні. І зараховувалися вони свого часу не до бюджету, а до чиїхось кишень.

Без легітимної влади ми світу — не рівня

Для того аби проводити ґрунтовні реформи, потрібно, по-перше, якомога швидше вигнати російських агресорів з української землі, по-друге — легітимізувати владу через президентські вибори. Причому ці два процеси взаємопов’язані: щойно до керівництва країни прийде законний Президент, Росія просто муситиме від нас відчепитися.

Саме тому Кремль так зацікавлений у зриві виборів Президента 25 травня. І навіть не приховує цього. Хоча публічно Володимир Путін і заявив, що вибори Президента в Україні — «це правильний крок». Але хто повірить кремлівському правителю, який, попри відмову усіх цивілізованих держав визнавати приєднання Криму до Росії, 9 травня провів у Севастополі військовий парад як верховний головнокомандувач?

«Візит президента Путіна до Криму та проведення параду на нашій окупованій території — це, без сумніву, акт агресії проти України та й проти всього демократичного світу. Це верх цинізму, особливо в день, коли українці разом згадують про жертв Другої світової війни», — вважає Юлія Тимошенко.

На її думку, Путін постійно говорить одне, а робить — зовсім інше. Тому вірити йому не можна. А потрібно робити своє: захищати державу та боротися за безпеку країни.

А насамперед потрібно провести президентські вибори. Бо інакше з Україною ніхто не говоритиме на рівних.

«Від імені України зможе говорити тільки легітимна влада. Поки у нас немає всенародно обраного Президента, з нами просто не розмовляють на рівних. А нам потрібно це зробити. З президентом Росії потрібно говорити, розуміючи нашу силу. В жодному випадку — ніякої капітуляції. Наша сила — це наші економічні можливості», — підкреслила Юлія Тимошенко.

Вона переконана, що новий Президент знатиме, яких слів добирати у розмовах з російським колегою. Щоб той раз і назавжди зрозумів: сіпатися на нашу територію — заборонено. А поки що — захищаємося, як можемо. Зокрема, великі надії Юлія Тимошенко покладає на створений нею Рух опору. Серед 10 тисяч добровольців, що вже записалися до його лав, є люди з усіх куточків України. Це патріоти, які добровільно стали на захист країни, і неважливо, звідки вони — з Луганська чи Львова. Така єдність дуже тішить і вселяє віру в нашу силу та непереможність.