НОВИНИ ПЛЮС

16.05.2014

Рада подбала про вибори на cході

Верховна Рада прийняла закон, який дозволить проводити президентські вибори в умовах дестабілізації на сході. Документ підтримали 240 депутатів. Законом передбачено, що місце засідання окружних виборчкомів «може бути змінене ЦВК за поданням голови облдержадміністрації та знаходитися поза межами територіального виборчого округу». Органи внутрішніх справ зобов’язані «не пізніш як за 10 днів до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень окружних виборчих комісій», говорить ухвалений закон. Він також дозволяє залучати працівників СБУ (за зверненням ЦВК) до охорони й транспортування виборчої документації.

Нагадаємо, що раніше голова Комітету виборців України Олександр Черненко висловив занепокоєння тим, що на сході відбувається планомірна підготовка до зриву виборів. Таку думку він висловив у інтерв’ю «Українській правді». «Фактично зараз два округи в Луганській, два округи в Донецькій областях заблоковані», — зазначив він. Черненко розповів, що в Донецькій області йдеться про ОВК №42, що розташована у Ворошиловському районі Донецька, і про ОВК №48 — у Краматорську. Раніше повідомлялося про захоплення ще двох округів у Луганській області — у Красному Лучі (№109) та Антрациті (№111).

Україна отримає 300 мільйонів доларів на безпеку АЕС

Учора Верховна Рада прийняла закон про залучення кредиту на 300 мільйонів доларів для реалізації проекту «Комплексна програма підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій». За відповідний законопроект проголосували 227 народних депутатів. «Прийняття проекту закону дозволить залучити позику від Європейського співтовариства з атомної енергії для реалізації проекту «Комплексна програма підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій», що сприятиме підвищенню рівня безпеки енергоблоків України відповідно до міжнародних стандартів, у тому числі стандартів МАГАТЕ», — йдеться у пояснювальній записці законопроекту.