Порошенко збільшує шанси на здобуття президентства вже 25 травня

16.05.2014
Порошенко збільшує шанси на здобуття президентства вже 25 травня

Зустрічі на місцях нарощують підтримку виборців Петра Порошенка. (УНІАН.)

25 травня українці прийдуть до виборчих дільниць обирати Президента, прізвище якого вже відоме. Згідно з останніми опитуваннями центру Разумкова, Петра Порошенка готові підтримати 48% виборців, які визначилися з кандидатом і братимуть участь у голосуванні. За Тимошенко — лише 15%.

Поразка Тимошенко у другому турі буде ще більш нищівною. Питання на сьогодні полягає в тому, чи відбудеться повторне голосування взагалі. Аби здобути президентство ще в першому турі, Порошенкові треба набрати понад 50% голосів.

Дедалі більше експертів та громадських діячів висловлюються на користь завершення виборчої кампанії вже 25 травня. І справа навіть не в сотнях мільйонів гривень додаткових витрат у нинішні скрутні часи.

«Ми зіштовхнулися з найбільшою у нашій сучасній історії загрозою втрати державності. Росія захопила та анексувала Крим. Існують надзвичайні ризики зовнішньої агресії з її боку та вторгнення російських регулярних військ на материкову частину України, — вважає політичний аналітик Борис Кушнірук. — Причому російським керівництвом необхідність таких дій обґрунтовується тим, що, мовляв, в Україні правовий та політичний хаос. Очевидно, що протистояти цьому ми можемо демонстрацією єдності демократичних проукраїнських сил, які просто зобов’язані хоча б тимчасово відкинути власні політичні амбіції та образи. Лише таким чином можна провести президентські вибори в один тур і зламати плани Путіна з дестабілізації України».

Це зрозуміло: що довше триватиме виборча кампанія, то більше часу матиме Кремль на зрив виборів. Тоді як обрання нового легітимного Президента означатиме набагато ефективніші дії України зі стабілізації ситуації на сході та кращий діалог із західними партнерами. Адже до компетенції глави держави належать саме безпекові та зовнішньополітичні питання, а не встановлення розміру соціальної допомоги чи визначення пенсійного віку.

Завершення президентських виборів також має дати старт перезавантаженню країни, за яке стояв Майдан. Тимчасова влада гальмує реальні зміни — очевидно, саме через її тимчасовість та занижене відчуття відповідальності. Порошенко, зі свого боку, виступає за проведення після президентських ще й дострокових парламентських виборів. Це також одна з вимог Майдану.

«Закінчення виборів уже 25 травня було би бажаним варіантом. Адже крім того, що другий тур розтягне виборчу кампанію в часі, він може підвищити градус конфліктності всередині українського політикуму, — звертає увагу на ще одну проблему політолог Максим Розумний. — Можливі різні інформаційні війни, які зовсім не потрібні нині Україні та шкодять національній консолідації».

Юлія Тимошенко вже зараз веде активну війну проти Порошенка. Щоправда, поки що це дає протилежний ефект. Довкола фаворита президентської кампанії продовжують єднатися інші відомі політики, наприклад, Юрій Луценко та Микола Томенко. Та й розрив між Порошенком і Тимошенко збільшується.

«Не відповідаючи на нападки Тимошенко, Петро Порошенко демонструє відповідальність. Водночас його козирем є створення альянсу з Віталієм Кличком, це гарна відповідь на суспільний запит щодо об’єднання політиків демократичного табору», — каже експерт Центру суспільних відносин Євген Магда.

Які переваги для України чи який загалом сенс має другий тур виборів — на це експерти відповіді не дають. На думку політологів, визначальними для перемоги Порошенка вже в першому турі можуть стати голоси тих, хто поки що не визначився. Соціологи кажуть, що таких понад 13%.