Рожеві дні календаря

14.05.2014
Рожеві дні календаря

Важкий фініш Марселя Кіттеля (крайній ліворуч). (з сайта velolive.com.)

Попри свою італійську приналежність, одна з трьох гонок «Гранд туру» — «Джиро д’Італія» вже не перший рік виходить за свої первісні кордони, намагаючись таким чином популяризувати в інших країнах Європи велоспорт. Цьогорічна «Італійська петля» взяла свій старт за тисячі кілометрів від своєї батьківщини — на острові Ірландія.

«Файт фо пінк», що значить «боротьба за рожеве», — під таким лозунгом проходить цьогорічний «тур», який минулої п’ятниці розпочався з командної «розділки» в Белфасті. Нагадаємо, що головною метою гонщиків на «Джиро д’Італія» є якраз рожева майка, яку в довічне користування отримує її переможець. Тож не дивно, що в день проведення «розділки» практично весь Белфаст та його мешканці, які у великій кількості вийшли на вулиці міста підтримати велогонщиків, були вбрані у рожеве. Щоправда, головним атрибутом уболівальників у перший день перегонів усе ж таки була парасолька. Дощ, який є візиткою Туманного Альбіону, дещо зіпсував свято велоспорту не тільки його фанатам, а й деяким гонщикам, котрі через слизький асфальт зазнавали несподіваних падінь. Найбільше не пощастило двом гонщикам команди «Гармін-Шарп». Ден Мартін та Кольдо Фернандес, випавши з сідла, зламали собі ключицю. Відтак лідер цієї «стайні» — Райдер Хешедаль, який, до речі, є переможцем «Джиро-2012», втратив важливих помічників у боротьбі за титул.

Водночас найкраще до мокрої погоди пристосувалася австралійська команда «Оріка Грінедж», секстет учасників якої на чолі зі Свейном Тафтом після завершення першого етапу очолив генеральну класифікацію.

Власне, фінішувавши у перший день широким фронтом, «Оріка» на певний час гарантувала собі право на носіння рожевої майки. Так, на зміну Тафту, який на старт другого етапу вийшов як проміжний лідер «Джиро», після фінішу цієї ділянки прийшов його товариш по команді Майкл Метьюз. Залишився він у рожевому вбранні й по завершенні третього етапу, який, як і другий, мав спринтерський профіль.

Раз так, то закономірно, що переможцем цих спецділянок став визнаний німецький фінішер Марсель Кіттель із «Джайнт-Шимано». Другий етап поспіль на цьогорічному «Джиро» він виграв у свій 26-й день народження.

«На останніх двох кілометрах була вузька дорога. Ми знали, що повинні триматися попереду, але мене взяли в «коробочку», тож довелося дещо здати позиції. Утім я ніколи не здаюся, якщо є шанс виграти етап», — сказав щасливий гонщик, який тепер у своєму активі має принаймні один переможний етап на кожному з трьох «Гранд турів».

Головна боротьба за перемогу в генеральній класифікації — попереду. За задумом організаторів, уже традиційно доля рожевої майки буде вирішуватися наприкінці третього тижня перегонів, коли на гонщиків чекають складні гори.

У понеділок, після трьох ірландських етапів, у гонщиків був відпочинок. Точніше переліт iз британських островів до Італії, де вчора гонкою за маршрутом Джовінаццо — Барі розпочалася континентальна частина «Джиро д’Італія-2014», в якій беруть участь 22 команди. Відзначимо, що серед 198 гонщиків, які вийшли на старт першої в сезоні «великої» багатоденки, протяжністю майже 3500 км, немає жодного українця.

Головним претендентом на рожеву майку та 205 тисяч євро призових називають капітана «Мовістар», колумбійця Наїро Кінтану, який у минулому році став другим на «Тур де Франс». На думку експертів, його основними конкурентами будуть лідер «Катюші», іспанець Хоакім Родрігес та нев’янучий 37-річний австралієць Кадел Еванс, котрий представляє «Бі-Ем-Сі».