Сіль на рани

13.05.2014
Сіль на рани

На презентації книги-реквієму. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Наприкінці минулого тижня на вулиці Інститутській, яку кияни з кінця лютого називають вулицею Героїв Небесної сотні, автори і упорядники презентували книгу-реквієм «Небесна сотня», яка присвячена вбитим під час протестних днів на Майдані.

Це вже третя книга про героїв Небесної сотні, яка побачила світ. Першою стала збірка есеїв про події на Майдані відомих українських письменників Юрія Андруховича, Тараса Прохаська та Сергія Жадана «Євромайдан: хроніка відчуттів». Друга книга — це поезії під назвою «Небесна сотня», над якою працювало більше 20 поетів. Тепер же Центр соціальних проектів «Хочу жити» та його керівник Роман Савчак створили книгу-буклет, яка присвячена винятково життю і біографії всіх померлих на Майдані.

«Усі ми знаємо перших загиблих— Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Юрія Вербицького. Але в лютому було вбито більше сотні людей, і ми зобов’язані знати їхні імена, — каже пан Савчак. — Тому ми й створили книгу, в якій зібрано інформацію про померлих героїв незалежної України. Ця книга має бути в кожної людини, яка є свідомою і любить свою державу. Проте настільною вона має стати, перш за все, для наших політиків, які повинні пам’ятати, якою ціною вони зараз займають владні посади».

Над книгою працювало більше 10 журналістів з усієї України. «Було дуже важко працювати над цим проектом, — розповідає журналіст і автор кількох заміток про життя героїв Олена Максименко. — Хоч я й писала маленькі заміточки, але після кожної з них було дуже важко. Кожну історію проживаєш і проносиш крізь себе».

Одним із завдань було донести інформацію, що на Майдані не помирали лише люди із Західної України. «Це були люди і з Донецька, Одеси, Кіровограда, різні за віком, місцем проживання, поглядами, але об’єднані однією метою», — говорить Роман Савчак.

Розповсюдивши на Майдані пілотний варіант у кількості тисячі примірників, автори та упорядники планують видати наступну партію мільйонним тиражем і безкоштовно розповсюдити по всій Україні. «Проте на такий тираж потребується 7 млн. гривень», — зітхає упорядник. А поки що, аби зібрати кошти, книгу вирішили продавати у книгарнях за собівартістю — 25 грн.

Книгу-реквієм також планують презентувати у різних куточках України, зокрема на сході. Її вже перекладено англійською та польськими мовами. До речі, один примірник уже передано до Варшавського музею.

Надалі автори працюватимуть над оновленим варіантом видання, у яке увійдуть історії тих, хто помер пізніше, у лікарнях: « На жаль, цих людей набагато більше, аніж ми знаємо. І ми зобов’язані працювати над тим, щоб люди дізнавалися і пам’ятали імена всіх загиблих». Також планують створити ще один буклет-реквієм, який буде присвячено загиблим у протистояннях у Криму і на сході країни. Небесна сотня, на жаль, розширюється...