КВУ: до виборів готові

13.05.2014

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що Україна в цілому до президентських виборів готова. Про це він заявив на чат-конференції в редакції сайту «Главред». «Явка очікується приблизно в межах 65—70%. Щоправда, ще місяць тому очікування були вищими, в тому числі й на сході України. Але якщо виборцям Донбасу дадуть можливість прийти на дільницi, то там проголосує не менше 40—50%», — прогнозує Черненко. Втім, за його словами, явка 50% виборців — цілком прийнятна для східних регіонів.

Є інша проблема, пов’язана не так з явкою, як iз кількістю членів виборчих комісій — деякі з них укомплектовані по мінімуму, тож у день голосування на дільницях можуть виникати черги, додає голова КВУ. На це звертає увагу й заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він зазначає, що з 213 окружних виборчих комісій лише 186 створили дільничні комісії — і це тоді, коли до виборів лишається менше двох тижнів. Проблеми виникають в основному на сході, говорить Магера, додаючи, що критичний термін формування ДВК — кінець поточного тижня. Але у зволіканнях винна не лише політична ситуація, а й самі кандидати. Деякі з них не завдали собі клопоту делегувати представників до ДВК. Нестачу заповнюватимуть за рахунок ентузіастів, котрі погодяться працювати у комісіях, зазначає він.

А тим часом заступника голови ЦВК хвилює й значна кількість технічних кандидатів на цьогорічних виборах. Аби уникнути їхнього «розмноження» в подальшому, Україні вартує внести зміни до виборчого законодавства, каже Магера. «Теперішній спосіб довести серйозність намірів стати кандидатом у Президенти у вигляді застави у 2,5 млн. гривень не назвеш найбільш вдалим. Не виключено, що розмір грошової застави варто збільшити, але лише в поєднанні з альтернативним способом висунення кандидатів на вибори. А вони можуть полягати, наприклад, у зборі підписів народних депутатів України, які підтримають ту чи іншу кандидатуру в президенти України», — висуває ідею Магера.