«Вільне падіння» Тимошенко

13.05.2014
«Вільне падіння» Тимошенко

Здається, інтрига цьогорічних виборів полягає не в тому, хто займе перше місце, а кому дістанеться друге. (з сайта gazeta.ua.)

Ще одне соціологічне дослідження дещо по-новому розставило акценти у президентських перегонах-2014. Компанія GFK Ukraine провела телефонне опитування й з’ясувала таке. Якби вибори Президента України відбулися наступної неділі, то більшість українців проголосувала б за кандидата Петра Порошенка. Його рейтинг становить 40%. На другому місці замість прогнозованої Юлії Тимошенко опинився Сергій Тігіпко — його рівень підтримки дорівнює 9% відсоткам. За ним iде Тимошенко з майже таким самим результатом. Решта кандидатів у порядку зниження рейтингу розташувалися так: Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Ольга Богомолець, Михайло Добкін, Петро Симоненко, Олег Тягнибок і Дмитро Ярош.

GFK Ukraine проводило опитування методом комп’ютеризованих телефонних інтерв’ю. Вибірка випадкова, репрезентативна для населення України у віці 18 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту і регіону. Помилка не перевищує 3,5% для вибірки в цілому або 9,0% для одного регіону, повідомляє компанія. Й відразу ж наражається на критику — й за такий високий відсоток помилки, й за телефонний метод дослідження. Як зазначив в інтерв’ю «Україні молодій» політолог Кость Бондаренко, до репутації GFK Ukraine в нього немає запитань, але спосіб роботи з респондентами соціологів цієї компанії не сприяє всеохопності дослідження.

«Це телефонне опитування, а отже, проводилось воно у великих містах, тоді як за Тимошенко голосують переважно у селах. Крім того, завелика похибка — 9%. Коли вона становить 3%, це вже викликає певні сумніви... Візьмемо рейтинг Тігіпка і екстраполюємо на нього похибку в 9%. Фактично це означатиме, що рівень його підтримки коливається від 0 до 18%», — зауважує Бондаренко. «До того ж ми не знаємо відсотка відмов. Зараз багато громадян просто відмовляються говорити з соціологами, бо занадто непевні настали часи», — додає він. Дане дослідження може презентувати певні тенденції, наприклад, прихильність мешканців великих міст та райцентрів до Порошенка, прихильність жителів Сходу до Тігіпка, але в цілому картину по країні GFK Ukraine не відтворила, вважає експерт.

На прохання «УМ» прокоментувати те, як на симпатії до Тимошенко могла вплинути її заява про «третій Майдан», який вона підніме в разі програшу на виборах, Бондаренко відповів так. «Вона озвучила те, що всі знали й так: Тимошенко має намір або виграти вибори, або стати Президентом», — пожартував він. «Не знаю, навіщо вона сказала це особисто, але в кожному разі Юлія Володимирівна проартикулювала те, про що вона насправді думає», — сказав Бондаренко.

Його колега Володимир Фесенко погодився, що телефонне опитування не охоплює сільські райони i вже з цієї причини не може бути репрезентативним повною мірою. Він також висунув популярну серед політологів тезу про те, що Юлія Тимошенко робить рішучий ривок уперед перед самим фіналом виборчої кампанії. «Швидше за все, на другому місці залишається Тимошенко, як це й засвідчило нещодавнє опитування Центру Разумкова. Але враховуючи дослідження GFK Ukraine, можна стверджувати, що Тігіпко в рейтингу додав. Ось така моя інтерпретація цих цифр», — сказав він.