Сергій Тігіпко: Насамперед потрібно відновити мир

08.05.2014
Сергій Тігіпко: Насамперед потрібно відновити мир

Кандидат у Президенти С.Тігіпко на Дніпропетровщині.

Днями народний депутат Сергій Тігіпко навідався до східних регіонів. Цього разу в поле зору політика потрапили Харківщина та Дніпропетровщина. Він запропонував владі взяти відповідальність за події в Одесі та запобігти ескалації конфлікту на Донбасі. На думку Тігіпка, державною ідеологією в Україні треба зробити економічний прагматизм, який об’єднає країну.

Купувати треба українське

У Харкові Тігіпко зустрівся з колективом Харківського тракторного заводу. Керівництво підприємства вкрай занепокоєно напруженістю у стосунках iз Росією. Директор ХТЗ Валерій Губін розказує: 50% продукції підприємства — це експорт до РФ. Для порівняння: українське село купує лише 8% тракторів ХТЗ. А попит є, ось тільки задовольняють його наші селяни за рахунок імпорту. Приблизно один мiльярд доларiв на рік заробляють на імпорті сільгосптехніки до України західні виробники.

Задовольнити цей запит могли б і українські підприємства, вважає Тігіпко. Головне — провадити відповідну державну політику і цілеспрямовано розвивати внутрішній ринок.

На його думку, зараз владі необхідно розробити та прийняти державну програму розвитку машинобудування. Тігіпко обговорив iз колективом заводу її базові принципи: треба надавати селянам безвідсоткові кредити на придбання вітчизняної техніки i не надавати державної підтримки на закупку імпортних аналогів. Також необхідно ввести державні лізингові програми, захистити ринок від ввезення застарілої імпортної техніки та підтримувати національного виробника інвестиціями та субсидіями. Наприклад, підприємства могли б надавати знижки своїм покупцям, а держава — компенсувати їм недоотримані кошти.

«Зараз не час дискутувати про ідеологічні розбіжності, — вважає Тігіпко. — Я закликаю усіх до політичної толерантності. Зараз ідеологією всієї держави повинен стати економічний прагматизм».

«Збережемо металургію — врятуємо країну»

Особливо гарячим було спілкування Тігіпка з працівниками Дніпропетровського металургійного заводу ім. Комінтерну. «Донбас, Дніпропетровськ, Кривий Ріг — це єдиний економічний ланцюжок, який складається з видобутку вугілля, коксу, виплавки чавуну та сталі, виготовлення труб та прокату, транспортування готової продукції до морських портів, — нагадав політик. — Цей ланцюг виробництва ні в якому разі не можна руйнувати. Наслідки для економіки від цього будуть катастрофічні».

На думку політика, збереження ланцюга виробництва у металургії сьогодні рівноцінно збереженню України. Бо металургія та металообробка — це кістяк української економіки. Він фактично зберіг Україну від банкрутства у 90-ті роки, коли всі інші галузі потерпали від руйнування радянської господарської системи. Сьогодні на металургійних підприємствах працює приблизно 500 тис. співробітників. На них припадає 25% промислового виробництва України та 40% валюти, що надходить до бюджету.

Металургія дуже залежна від політичної ситуації в країні. Тут необхідні постійні величезні інвестиції, що не прийдуть, якщо виробництво перебуватиме під загрозою зупинки через розрив економічних зв’язків. Тому зараз київськiй владі необхідно перехоплювати на себе ініціативу та наочно показувати східним регіонам, що вона готова проводити референдум, децентралізувати владу, передавати їм кошти на повноваження. Робити все, що задовольнить людей у мирний спосіб та спонукає їх скласти зброю і повернутися до своєї щоденної праці.

«Почуйте людей»

Звичайно, під час візитів йшлося і про політичну ситуацію. Найбільше політика непокоїть відсутність адекватної відповіді влади на те, що відбувається у регіонах.

«Люди на пiвдні та сході очікують змін. Якщо влада не дасть їм сигнал, що їх почули, не підтвердять, що зміни відбудуться, то змінювати щось там буде вже пізно», — попереджує політик. Київ має грати на випередження, регіонам потрібно знати, що:

— російська мова отримає законний статус;

— повноваження будуть розширені, народ зможе обирати «губернаторів»;

— мешканці регіонів зможуть впливати на ухвалення рішень через проведення референдумів і механізмів громадського контролю;

— позаблоковий статус країни буде закріплено у Конституції.

«Київ має стати на чолі руху за новий устрій держави, інакше зміни відбудуться без нас», — вважає Тігіпко.