Битва легіонерів

08.05.2014
Битва легіонерів

У першому матчі «золотої» серії легіонери «Будівельника» переграли своїх візаві з Южного. (з сайта БК «Хімік».)

Вийшовши до фінального раунду «плей-оф» суперліги, «Хімік» автоматично обновив клубне досягнення, адже раніше вище третього місця южненці не піднімалися. Загалом, на третю сходинку п’єдесталу чемпіонату країни «хіміки» сходили п’ять разів — у 2005—2009 роках. Водночас у нинішньому сезоні «Хімік» демонструє абсолютно іншу гру — майже чемпіонську. Власне «регулярку» підопічні Карліса Мужнієкса завершили на першій сходинці, щоправда, для здобуття чемпіонського титулу цього замало. Для виграшу національного «золота» потрібно перемогти у фіналі «плей-оф». А тут, уже в першому поєдинку серії, у «Хіміка» виникли проблеми. Попри перевагу домашнього майданчика, колектив Мужнієкса поступився чинному чемпіонові країни «Будівельнику» — 65:74.

Для багатьох гра, яку упродовж регулярного сезону демонстрував неабияк підсилений легіонерами «Хімік», стала відвертою несподіванкою. Упевнену ходу южненський колектив продемонстрував і у двох перших раундах «плей-оф», не програвши своїм суперникам по чвертьфіналу та півфіналу жодного поєдинку.

Доволі впевнено команда Мужнієкса розпочала й стартовий матч фінальної серії, здобувши в його першій половині шестиочкову перевагу над гостями зі столиці. «Спочатку здавалося, що ми зрозуміли, як потрібно грати з «Будівельником» — де їхні сильні та слабкі сторони», — після гри дії своїх підопічних у двох стартових чвертях протистояння оцінив Мужнієкс. Однак після великої перерви характер двобою зазнав кардинальних змін. Якщо, за словами керманича «Будки» Айнарса Багатскіса, на початку матчу його підопічні серйозно хвилювалися, через що припускалися дитячих помилок, то після відпочинку «гладіатори» почали діяти без сумбуру та нервів.

Багато хто з баскетбольних експертів передбачав, що вирішальним у фінальному протистоянні стане досвід «будівельників», за плечима яких є чимала кількість відповідальних матчів. По суті, їхні прогнози справдилися. Водночас, коли темношкірі лідери «Хіміка» — Шулер, Тревіс та Ділейні — у вирішальний момент припускалися численних промахів, головні дійові особи «Будки» — Лаврінович, Стрельнієкс та Саммерс — демонстрували впевненість та розважливість.

«У певний момент нам посміхнулася вдача — забили, коли було потрібно, а Южний не зміг відповісти», — зауважив Багатскіс. Водночас «коуч» «хіміків» визнав, що головною складовою успіху «Будівельника» стали більш упевнені дії його гравців.

Варто відзначити, що заради фіналу із лазарету «Будки» на майданчик повернулися не до кінця здорові «гладіатори» Ріккі Мінард та Артур Дроздов, котрі пропустили півфінальну серію з «Азовмашем». «Своєю грою не задоволений, але добре, що команда перемогла», — зазначив український капітан «Будівельника».

ТАБЛО

Суперліга. «Плей-оф». Фінал. «Хімік» — «Будівельник» — 65:74 (19:17, 20:16, 11:24, 15:17;

Фрейманіс (12), Ділейні (11), Тревіс (9) — Лавринович (22), Саммерс (21), Стрельнієкс (16)). Рахунок у серії — 0:1.

КАДРИ

Як повідомляє офіційний сайт БК «Азовмаш», на наполегливу вимогу посольства Сербії та Чорногорії в Україні головний тренер «Азовмаша» Звездан Митрович, його асистент Мирко Оцокольич і тренер команди з фізичної підготовки Філіп Михайлович вимушені припинити співпрацю з маріупольським клубом і покинути територію нашої країни через нестабільну ситуацію.

Нагадаємо, що наразі маріупольський клуб веде боротьбу з «Донецьком» за бронзові нагороди суперліги, виграючи в серії до трьох перемог — 2:0. Тож у матчах, що залишилися до завершення чемпіонату, обов’язки головного тренера «Азовмаша» виконуватиме спортивний директор клубу Олександр Скутельник.