Авантюра «на повідку»?

01.04.2014

«Сімейні лікарі» виявилися тими ж терапевтами

Ми вже писали про те, що Дніпропетровщина (разом із Вінниччиною, Донеччиною та Києвом) стала «полігоном» для так званої медичної реформи, яку проводив уряд «регіоналів». Практично відразу всі зміни в медичній сфері потрапили під шквал нищівної критики, а численні проблеми дали про себе знати вже відпочатку.

Зокрема, реформування звелося до злиття лікарських установ, у ході якого до одних кабінетів у поліклініках загнали і дітей, і дорослих. І хоча влада голосно рекламувала відкриття на теренах області двох перинатальних центрів, користі від того виявилося мало. Адже дитяча смертність за роки медичної реформи зросла настільки, що Дніпропетровщина за цим показником опинилася на другому місці в Україні. Цифри свідчать, що за 11 місяців 2013 року померли 264 дитини віком до одного року, що в 1,4 раза більше, ніж за цей же період у 2012–му. І це не дивно. Адже відразу 17 з 22 пологових будинків у районних центрах закрили, і породіллям, щоб відчути радість материнства, доводилося долати відстань 50–100 кілометрів. Звісно, на такому шляху траплялося різне...

Окрім того, почали впроваджувати інститут сімейних лікарів. Вони, за первісним задумом, мали стати медиками широкого профілю, тобто поєднувати в собі і терапевта, і педіатра, і так далі... І саме сімейний лікар мав вирішувати, чи є необхідність хворому звертатися до фахівців вужчої спеціалізації.

При цьому на підготовку сімейних лікарів відводили всього півроку, що надзвичайно мало. Однак якщо в селі той же дільничний лікар уже традиційно міг вважатися і сімейним, бо саме життя його змушувало розумітися і в гінекології, і в педіатрії, то в містах — усе по–іншому. Тож дільничні терапевти там, зрештою, продовжували працювати по–старому, але з новим «титулом» сімейних лікарів.

Стали відомі й фінансові аспекти реформи. Зокрема, керівника обласного департаменту охорони здоров’я Валентину Гінзбург цілком резонно запитали: чому томограф був придбаний за 19 мільйонів гривень (причому без програмного забезпечення), тоді як приватна клініка отримала такий же за 14 мільйонів. 14 мільйонів гривень витратили і на диспетчерську для Лікарні швидкої допомоги, яку не відкрили й дотепер...

Нині прокуратура Дніпропетровської області розслідує, як були витрачені майже 129 мільйонів гривень, виділених на реалізацію шести програм у рамках медичної реформи. Адже громадськість інформує, що в галузі охорони здоров’я стало тільки гірше.

«Каліфи на годину» на чолі медичних закладів

Особливий резонанс викликало рішення сесії Дніпропетровської обласної ради під хитромудрою назвою «Про трудові відносини з керівниками обласних комунальних підприємств та установ, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області». Навіть сама Валентина Гінзбург не могла пояснити зміст документа. Потім з’ясувалося, що за цим ховалася ідея звільнення... 121 головного лікаря і призначення натомість тільки 91. А 30 лікувальних закладів планували взагалі залишити без керівників.

— Таким чином перед головлікарями ставили завдання забезпечити потрібний результат на чергових виборах, — пояснив під час спілкування з представниками громадськості заступник прокурора Дніпропетровської області Олег Ричка. — Якщо хтось не справлявся, то підлягав звільненню.

Головлікарі працювали за стандартними контрактами, які укладалися на 3–5 років, а потім у рамках реформи облздороввідділ ініціював скорочення цього терміну до... одного року. Тобто керівників медичних закладів брали, образно кажучи, на короткий повідок. А в багатьох лікувальних установах взагалі вирішили обійтися «виконуючими обов’язків».

Проте саме головні лікарі, багато з яких пропрацювали на своїх посадах 10–15 років, були досвідченими адміністраторами в медичній сфері, справді «золотим фондом» системи охорони здоров’я. Тепер же вони почувалися людьми тимчасовими, що не можуть втілювати в життя довгострокові плани. Доводилося думати тільки про одне — як утриматися на посаді, тобто догодити владі.

Ще, за незбагненою логікою, одні лікувальні заклади приєднували до інших. Так міська лікарня № 17 у Дніпропетровську опинилася в складі обласного... шкірно–венерологічного диспансеру.

Тож нині на Дніпропетровщині мало хто сумнівається, що медичну реформу після висновків органів прокуратури буде визнано авантюрою. Принаймні підстав для того, щоб сподіватися на оптимістичніші висновки, поки що немає...

А ТИМ ЧАСОМ...

Коли матеріал уже був підготовлений до друку, правоохоронці Дніпропетровщини повідомили про затримання Валентини Гінзбург. А нещодавно призначений голова облдержадміністрації Ігор Коломойський перед тим назвав медичну реформу від попередньої «регіональної» влади провальною. Після цього Валентина Гінзбург пішла у декретну відпустку з... догляду за внуком. Однак такий несподіваний хід від подальших неприємностей її не врятував...