Прем’єра «зіграла у ящик»

28.03.2014
Прем’єра «зіграла у ящик»

«Чистоnews» — відтепер не рубрика «Вечірнього Києва», а окремий проект.Ведучі Володимир Зеленський та Валерій Жидков. (каналу «1+1».)

Незважаючи на напружену суспільно–політичну ситуацію у країні, яка встигла упродовж чотирьох останніх місяців пережити масові криваві побиття людей та смерті й продовжує чинити супротив російським агресорам, вітчизняне телебачення — якщо брати в цілому, а не розглядати роботу інформаційних мовників, — лишається розважальним. І глядачам продовжують пропонувати теленовинки, які, переважно, не є корисною поживою для розуму. Однак аж надмірне захоплення зі сторони українських каналів «талантами» деяких російських менеджерів і поп–зірок, напевно, на щастя, хоч частково позбавило вітчизняних глядачів додаткових порцій так званого інфотейменту.

Коли різночитання — кощунство

На початку березня канал «Україна» показав прем’єрний випуск танцювального шоу «Пристрасті на паркеті». Змагання пар, у кожній з яких була — відома особистість, виявилося малорейтинговим. Не витягли показників ні присутність у ролі ведучої Ксенії Собчак; ні наша Руслана Писанка, яка з чоловіком Ігорем Ісаковим танцювала джаз–фанк; ні зірки вокального шоу іншого каналу Арсен Мирзоян і Тоня Матвієнко.

Згідно з правилами британського формату SteppingOut, якими керувалися виробники «Пристрастей на паркеті», шоу мало виходити в прямому ефірі, щонеділі впродовж 11 тижнів. Утім глядачі побачили небагато. «Політична криза в країні вносить свої корективи, і керівництво телеканалу «Україна» прийняло рішення про призупинення проекту», — повідомила прес–служба.

Взагалі досить швидко після прем’єри Єгор Некрушин, керівник «Теле Про» — власного продакшн–медіа групи «Україна», який виробляв невдалий проект, відправився на свою батьківщину, у Росію. І можна сказати напевно, що телеменеджер своє повернення не пояснював тим, що його робота не сподобалася українським глядачам.

«Плюси» у минулі вихідні не показали прем’єру ігрового шоу «Зіграй у ящик», яке вестиме Юрій Горбунов, а суддями будуть Ксенія Собчак та Євген Кошовий. Цей новий формат створили «Квартал 95» спільно з «ГаудіСтудіо» (творцем проекту «Хочу у ВІА Гру»). Глядачі чуттєві можуть сприйняти рішення відкласти прем’єру як повагу до людей, які трохи більше місяця тому загинули у центрі Києва. Бо словосполучення «зіграти у ящик» однозначно читається і як «померти». Тому запускати в ефір програму з такою назвою, коли ще не минуло 40 днів, відколи загинули борці з режимом Януковича, — для багатьох просто знущання. Втім однією з причин може бути й те, що у проекті брали участь і ті російські зірки, які активно виступали за приєднання України до Митного союзу чи тепер підтримують анексію Криму. Наприклад, Лоліта Мілявська. А щодо первинного значення назви, то суть у тому, що у кольорових ящиках під час ігрового шоу ховатимуться зірки, з якими змагатимуться учасники з народу в різних категоріях: наука, спорт, співи і танці. Офіційне пояснення щодо перенесення прем’єри на невизначений термін: «У зв’язку з труднощами постпродакшну, студії «Квартал 95» і телеканалу «1+1» знадобиться більше часу для підготовки ефірної версії, ніж передбачалося раніше».

Андрій Доманський шукає сусідів

Телевізійники прискіпливо продовжують досліджувати життя зірок. Від «1+1» глядачам — «Зіркові хроніки» — новий проект від творців «Світського життя з Катериною Осадчою» і реаліті–шоу «Багаті теж плачуть».На «Інтері» почали показувати цикл документальних фільмів власного виробництва під загальною назвою «Сценарії кохання». У кожній серії — три історії про любов, які мають схожий початок. Але згодом у кожної пари складається різне життя. Темою першого фільму стало, наприклад, кохання з першого погляду. Герої — як майже завжди на «Інтері» — українські й російські поп–співаки, актори і селебретіз: Евеліна Бледанс і Олександр Сьомін, Камалія та Захур, Юрій та Наталія Торсуєви.

Практично жоден рейтинговий канал не відмовляє своїм глядачам у задоволенні бажання подивитися на екрані приготування і смакування страв. На «Інтері» з минулого тижня — у кулінарній майстерності змагаються родини, а дегустують зготовані за 90 хвилин перед камерою перші страви разом із десертами їхні сусіди. Нове реаліті–шоу «Сусід на обід» веде Андрій Доманський, який нещодавно перейшов на «Інтер» із «1+1», а до того був обличчям «Нового каналу». У кулінарному проекті він працює вперше. Щирість і дотепність телеведучого органічні і в цьому проекті, втім, не є чимось надгеніальним. Доманський заходить в оселі до простих сімей разом із двома професійними кухарями: Ольгою Мостовенко та Андрієм Дромовим, які допомагають учасникам приготувати щось смачне з того, що є у холодильнику.

Ще на «Інтері» віднедавна стало більше доктора Комаровського. Новий однойменний проект створюють за мотивами книги–довідника досвідченого харківського лікаря «Невідкладна допомога». Випуски програми, звичайно, є просвітницькими, але без елементів шоу сучасні телепроекти не роблять. Спочатку переляк, а потім іронію викликає помічена в кадрі виготовлена на замовлення лялька–тренажер, яка служить наочним прикладом — що і як треба, і що і як не треба робити у кожному конкретному «клінічному» випадку. Везунчик — так назвали муляж, із допомогою якого через екрани телевізора навчають батьків правильно діяти, коли до хворого не може хутко домчати «швидка допомога».

А команда «Кварталу 95», яка уже вкорінилася на каналі «1+1», із наступного понеділка, перші чотири будні дні щотижня, видаватиме після вечірнього випуску ТСН іронічні новини «Чистоnews». Прихильники гумору «кварталівців» знають, що раніше таку назву мала одна з рубрик програми «Вечірній Київ». Відтепер буде виходити окреме шоу з такою назвою.

Ведучі — Володимир Зеленський та Валерій Жидков — щоразу коментуватимуть найактуальніші події дня і представлятимуть курйози з життя політиків, акторів, музикантів.

Суботні випуски ток–шоу «Говорить Україна» з приставкою «Вікенд» почав показувати канал «Україна». Хронометраж кожного — 85 хвилин. Вестиме програму Олексій Суханов. Теми, якщо прогнозувати за першим випуском, — можна подавати і з позицій «жовтизни». Приміром, про людей–андрогінів, що відгукуються лише на ім’я протилежної статі чи мають ДНК, за яким не можна визначити, чоловік це чи жінка, — ідеально підходять для «Вікенду».

Якщо навіть серйозні теми наше телебачення може перетворити у фарс, то слизькі — і поготів.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>