Феміда реагує на нові реалії

20.03.2014

Олександр Турчинов — законний Голова Верховної Ради та, відповідно, глава держави. Це випливає з учорашнього рішення Вищого адміністративного суду України.

Як уже писала «УМ», минулого тижня до Вищого адмінсуду надійшов позов від донецького адвоката Володимира Оленцевича — того самого, котрий три роки тому зініціював позбавлення звання Герой України Степана Бандери та Романа Шухевича. Оленцевич оскаржував законність призначення Верховною Радою на 25 травня виборів Президента та тимчасове покладення обов’язків Президента на Олександра Турчинова. З останнім Оленцевичу «пощастило» менше, аніж свого часу з провідниками ОУН і УПА: ВАСУ просто закрив провадження.

На тлі кримських подій дане рішення дещо губиться, хоча має чималу вагу. Визнання Турчинова нелегітимним керівником, а також скасування чи перенесення виборів, на чому наполягають зокрема в середовищі «регіоналів», негативно позначилося б на ситуації в країні. Розуміючи це, Верховна Рада навіть «підстрахувала» теперішню владу, прийнявши наприкінці минулого тижня зміни до Адміністративного кодексу й дозволивши Верховному Суду переглядати вердикти Вищого адміністративного. Адже в адекватності рішень ВАСУ були певні сумніви: справу Оленцевича мав розглядати суддя Михайло Зайцев — за даними «Еспрессо ТВ», це креатура Андрія Портнова, екс–заступника голови адміністрації Президента Януковича.

Хоча зараз вплив Портнова вже є неактуальним, переконаний політолог Володимир Фесенко. Екс–заступник керівника Банкової втік до Росії, де шукає контакт із керівними колами. А в Україні ситуація змінилася, і «ця судова інституція (ВАСУ. — Авт.) враховує нові політичні реалії. Наші суди завжди чутливо реагували на політичну ситуацію, — каже експерт Фесенко. — Нові політичні реалії відобразили і зміни в Конституційному Суді (ротація кадрового складу, обрання нового голови КС — Бауліна. — Авт.). У перспективі, думаю, статус КС слід змінити, підсиливши вимоги до його функціонування, аби в подальшому суд не залежав від жодних інших інституцій, зокрема й від адміністрації Президента».

Хай там як, а Олександр Турчинов отримав карт–бланш до 25 травня. Далі все вирішать вибори. Щоправда, їх потенційні учасники не квапляться балотуватись у президенти. «Виникла гостра кримська криза й були серйозні побоювання щодо агресії зі сторони Росії», — пояснює затримку з вишиковуванням кандидатів Володимир Фесенко.