Рецепт від зіркової хвороби

19.03.2014

Уже традиційно слідом за чемпіонатом світу під дахом відбувається зимовий Кубок Європи з метань. Місцем його проведення другий рік поспіль організатори обрали Піренейський півострів. Минулої зими європейські метальники змагалися в іспанському Кастельйоні, а цього разу змагання проходили в португальському місті Лейрія.

Як розповів «УМ» тренер збірної України з метань Анатолій Кошиць, погода під час турніру видалася чудова, щоправда, арена, на якій відбувалися баталії, була далеко не найкращого рівня.

Утім, за словами наставника, зимовий Кубок Європи з метань також не відноситься до головних стартів сезону (власне, це «друга серія» зимового ЧС або ЧЄ, адже дискоболи, молотобійці й метальники списа під дахом просто «не поміщаються»). «Наші спортсмени не надто готувалися до цих стартів, адже вихід на пік форми запланований на серпень, коли в Цюріху відбудеться чемпіонат Старого світу. Загалом, вітчизняні метальники показали «свої» результати», — зазначив пан Кошиць.

Жодному з наших дорослих збірників не вдалося піднятися на п’єдестал. Краще за інших виступили штовхальниця ядра Галина Облещук та метальник диска Микита Нестеренко — обоє посіли п’яті місця.

У змаганнях дискоболок Наталя Семенова стала восьмою, а її брат Андрій, котрий спеціалізується на ядрі, показав лише шостий результат у фіналі В.

Вітчизняні метальники списа Дмитро Косинський та Тамара Євдокимова посіли відповідно дев’яте та 14–те місця. В метальниці молота Ірини Секачової 12–та позиція, а її колега по снаряду Андрій Мартинюк показав найкращий результат серед учасників неосновного фіналу — класу В.

За словами Анатолія Кошиця, найбільше його порадував виступ Микити Нестеренка. «Нарешті він почав виходити із затяжної кризи, — розповідає тренер. — Після того, як Ми­кита досяг неймовірно високих результатів серед юнаків та юніорів (встановив рекорди світу), нам дуже довго довелося лікувати його від зіркової хвороби».

Також Анатолій Леонідович відзначає успіх Максима Богдана, який у Лейрії здобув молодіжний кубок з метання списа. «Показавши результат 83,41 метра, Максим автоматично кваліфікувався на дорослий чемпіонат Європи–2014», — повідомив Кошиць.

Зазначимо, що срібний призер Олімпіади–2012 з метання списа Олександр П’ятниця через травму участі в цих змаганнях не брав.