НОВИНИ ПЛЮС

18.03.2014

Перший кандидат у президенти

Центральна виборча комісія вчора зареєструвала першого кандидата в президенти. Ним став скандальний перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін, відомий за переслідуванням Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та іншими справами проти колишньої опозиції. Самовиcуванець Кузьмін подав відповідні документи для реєстрації кандидатом, зокрема про сплату грошової застави в сумі 2,5 млн. грн.

Дострокові вибори Президента відбудуться 25 травня. Останній термін подачі документів для реєстрації кандидатів — 4 квітня.

Одного з нових «губернаторів» уже звільнили

Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав укази про призначення головами Чернівецької обласної державної адміністрації — Михайла Романіва, Черкаської — Юрія Ткаченка, Хмельницької — Леоніда Пруса. Із них Романів представляє Народну партію Литвина, інші двоє — «УДАР». При цьому вчора, вже через день після призначення, «губернатор» Буковини Романів написав заяву про відставку під тиском активістів місцевого Майдану, «Правого сектора» та Самооборони. Мітингувальники звинуватили його у співпраці з минулою владою, а також згадали про його членство в партії Віктора Медведчука СДПУ(о).

Суд у Відні дозволив Фірташу вийти під заставу

Суд австрійської федеральної землі Відень у п’ятницю ввечері постановив відкрити справу про екстрадицію затриманого українського бізнесмена Дмитра Фірташа, призначив йому заставу в розмірі 125 мільйонів євро, якщо він хоче вийти з–за грат, та заборонив покидати Австрію на час слухань.

Станом на вчорашнє надвечір’я олігарх ще перебував у буцегарні. Навіть якщо Фірташ заплатить найбільшу в історії Австрії заставу і вийде з ізолятора, його, швидше за все, чекає екстрадиція у США, де його підозрюють у хабарництві та інших злочинах.

Швейцарська прокуратура обшукала офіс Ахметова

Швейцарська прокуратура провела обшук в офісі компанії Ріната Ахметова DTEK Traiding S.A. в Женеві у зв’язку з вугільним трейдером MAKO Traiding Олександра Януковича, старшого сина екс–Президента України. За інформацією газети «Зоннтагз цайтунг», обшук проводили ще 27 лютого. Структури Ахметова були тісно переплетені з компанією Януковича–молодшого.

Коломойський заправив військові частини Південного оперативного командування

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації, олігарх Ігор Коломойський за власні кошти придбав пальне для військових частин, що входять до складу Південного оперативного командування. Про це на прес–конференції повідомив заступник голови ОДА Борис Філатов. За його словами, військові частини Південного ОК забезпечені пальним на 50%, а розквартировані в Дніпропетровській та Херсонській областях — на 100%. Філатов також повідомив, що військові частини ПОК «забезпечені всім необхідним — від мила й тушкованого м’яса до біноклів — на кошти дніпропетровських бізнесменів».

Суд відправив Кернеса під домашній арешт

Печерський райсуд Києва обрав міському голові Харкова Геннадію Кернесу запобіжний захід у вигляді часткового домашнього арешту. Мер повинен перебувати вдома з 21:00 вечора до 7:00 ранку щодня. Це дозволяє Кернесу керувати містом і відвідувати мітинги. На одному з них проросійські екстремісти кинули в Кернеса пляшкою, зігнали з трибуни на кузові автомобіля й змусили тікати під прикриттям міліції.

Генпрокуратура порушила проти мера Харкова кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі або викраденя людини), ч.2 127 (катування), ч.1 ст. 129 (погроза вбивством при наявності реальних підстав побоюватися цієї загрози).

Огорожу на Банковій демонтували

Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов доручив забезпечити вільний прохід вулицею Банковою. Відповідно до цього розпорядження демонтовано огорожу біля адміністрації Президента, встановлену за часів Януковича.

ГПУ і справи Власенка—Тимошенко

Генеральна прокуратура України закрила кримінальні провадження стосовно нардепа Сергія Власенка за відсутністю складу злочину. Переслідування адвоката Тимошенко велося на підставі його конфліктів з екс–дружиною Наталією Окунською.

Натомість ГПУ відкрила кримінальне провадження за фактами прийняття незаконних рішень суддями Печерського та Шевченківського районних судів — ідеться про справи проти Юлії Тимошенко.

Ще двоє екс–міліціянтів оголошені в розшук

Екс–заступнику міністра внутрішніх справ Віктору Ратушняку та колишньому командувачу Внутрішніх військ МВС Станіславу Шуляку висловлено підозру (йдеться про злочини проти Майдану), їх оголошено в розшук. Про це повідомила прес–служба Генпрокуратури.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>