Лицарям свободи

06.03.2014
Лицарям свободи

Хрест пам’яті Небесної Сотні. (надане прес–службою Черкаської облради.)

У Черкасах після того, як активісти заклеїли на будинках по вулиці Леніна стару назву новою — «вулиця Небесної Сотні», вшанували борців за демократичну Україну і на Соборній площі. Там, де колись стояв пам’ятник Іллічу, жителі міста за ініціативою Народної ради встановили кількаметровий дерев’яний хрест.

«Ті герої, які загинули за свободу України, повторили подвиг Ісуса Христа, який пролив свою кров від грішників. У пам’ять про загиблих ми повинні боротися зі злом, бо воно буде намагатися повернути собі владу», — наголосив під час освячення пам’ятного знака митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

У Народній раді наголошують, що пам’ятник Героям Євромайдану (а саме на цій площі у Черкасах «беркутівці» у січні жорстоко побили до сотні мітингувальників) має нагадувати тим можновладцям, яких хвиля революції «посадить» у владні крісла, що люди гинули не за них, а за волю України. Тож і працювати треба не на свою кишеню, а для народу. «Якщо хтось буде намагатися продовжувати свої корупційні схеми, обіцяю, що громада знатиме про це першою», — наголосила новообрана голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.

За словами організаторів акції, встановлення пам’ятного хреста в центрі міста тимчасове. Згодом на його місці постане справжній меморіал. Яким він буде — поки невідомо. Але вже незабаром серед українських митців оголосять конкурс на кращий пам’ятник Героям Небесної Сотні та розпочнеться збір коштів на його встановлення.