Гігантський вірус із минулого

06.03.2014

Фантастичні фільми про те, як десь в антарктичних льодах знаходять заморожені організми з чужої планети, що оживають і загрожують людству вимиранням, можуть виявитися реальністю. Щоправда, про іншопланетні знахідки поки не йдеться, але ситуація трохи схожа. У вічній мерзлоті Сибіру група російських та французьких учених виявила гігантський вірус, який виявився цілком життєздатним після 30 тисяч років «заморозки».

На щастя, людям ця знахідка не загрожує. Як повідомляє РІА «Новості», вірус, що за розмірами виявився найбільшим із відомих сучасній науці, паразитує на амебах. Учені відзначають цікавий спосіб його «полювання» на амеб. Вірус прикидається смачною бактерією, а коли амеба заковтне наживку, знищує її зсередини, перетворюючи на «фабрику» з виробництва своїх копій.

Відкриття викликало побоювання, що десь глибше в замерзлій тисячі років тому землі можуть виявитися й більш небезпечні для людей мікроорганізми. Які можуть рано чи пізно «вирватися на волю», адже через глобальне потепління товщина криги невблаганно зменшується.