НОВИНИ ПЛЮС

04.03.2014

Нові бійці Небесної Сотні

Міністерство охорони здоров’я констатує, що кількість жертв акцій протесту в центрі Києва, починаючи із 30 листопада, зросла до 95 осіб.

28 лютого в київській лікарні помер 23–річний активіст Майдану Владислав Зубенко, поранений 20 лютого. Його похорон у рідному Харкові перетворився на масову маніфестацію.

А в неділю, 2 березня, на майдані Незалежності помер 54–річний житель Вишневого Києво–Святошинського району Київської області — без видимих травм та зовнішніх ознак насильницької смерті.

У лікарнях Києва станом на 3 березня перебувають 245 осіб. 28 лютого ще 27 важко поранених українців прибули на лікування до Праги — коштом Чеської Республіки. Десятки поранених лікуються в Польщі, Литві, Австрії.

За даними спільноти «Євромайдан SOS», зниклою вважається 341 людина.

Відповідальність за вбивства й наругу над майданівцями

Генеральна прокуратура вимагає від МВС та СБУ негайно, протягом 10 діб (починаючи з 28 лютого), затримати 24 екс–чиновників, причетних до вбивств на майдані Незалежності 18–20 лютого. У повідомленням прес–служби ГПУ особливо відзначені: екс–глава МВС Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк, екс–керівники спецпідрозділів «Беркут» (МВС) Сергій Кусюк та «Альфа» (СБУ) Олег Присяжний, екс–командувач Внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк, колишні Генпрокурор Віктор Пшонка, глава адміністрації Президента Андрій Клюєв та його заступник Андрій Портнов, екс–міністр юстиції Олена Лукаш. При цьому, слід зазначити, відомо, що вже після зміни влади той же Клюєв перебував у своєму маєтку. Як повідомляли раніше, органи прокуратури почали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами вбивств принаймні 74 цивільних учасників акцій протесту за ознаками складів злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115 КК України.

* * *

28 лютого суд заарештував правоохоронця, підозрюваного у знущанні над активістом Євромайдану Михайлом Гаврилюком. Міліціонера підозрюють у перевищенні влади, що супроводжувалось насильством, болісними та іншими діями, що ображають особисту гідність потерпілого.

* * *

Міліція встановила всіх 13 причетних до викрадення активіста Ігоря Луценка. Тих самих осіб підозрюють і у вбивстві активіста Юрія Вербицького. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович. За його словами, усі затримані мали відношення до одного з офісних приміщень у Подільському районі столиці.

Блокування рахунків «регіоналів» у Європі

Швейцарія, Австрія та Ліхтенштейн оголосили про санкції та блокування — у разі їх виявлення — грошових рахунків екс–Президента Віктора Януковича, людей із його уряду та оточення. Крім цього, за повідомленням агентства «Рейтер», прокуратура Женеви порушила кримінальну справу й почала розслідування відносно того, чи не був причетний Янукович, його старший син Олександр та ін. до відмивання грошей. Швейцарська поліція вже провела обшуки в офісах фірм Олександра Януковича в Женеві.

Списки діячів поваленого режиму, проти яких три сусідні країни ввели санкції, здебільшого перетинаються (у Швейцарії їх 20; у Ліхтенштейні, улюбленому офшорі родини Януковичів, — 19; в Австрії — 18): це Віктор і Олександр Януковичі, Микола Азаров, Андрій і Сергій Клюєви, Віталій Захарченко, Сергій Арбузов, Михайло Добкін, Геннадій Кернес, Олександр Клименко, Валерій Коряк, Олена Лукаш, Олександр Попов, Віктор Пшонка, Станіслав Шуляк, Володимир Сівкович, Олександр Якименко, Юрій Іванющенко, Едуард Ставицький, Раїса Богатирьова, Володимир Козак, Юрій Колобов, Микола Присяжнюк, Олександр Єфремов.

Частина нових урядовців склали мандати

Екс–лідер фракції «Батьківщина» у ВР, а тепер — глава уряду Арсеній Яценюк, а також троє «свободівців» — віце–прем’єр Олександр Сич, міністри аграрної політики Ігор Швайка та екології — Андрій Мохник склали мандати народних депутатів.

При цьому залишаються членами парламенту перший віце–прем’єр Віталій Ярема, глава МВС Арсен Аваков (його картка навіть неправомірно голосує), міністр інфраструктури Максим Бурбак та глава Мінсоцполітики Людмила Денисова, всі — представники «Батьківщини».

Новий Головнокомандувач ЗСУ

28 лютого в.о. Президента України Олександр Турчинов звільнив Юрія Ільїна з посади Головнокомандувача Збройних сил України і призначив начальником Генштабу — Головнокомандувачем ЗСУ Михайла Куцина. Замість Станіслава Шуляка командувачем Внутрішніх військ МВС став Степан Полторак.

Тимошенко йде в президенти

Віталій Кличко повідомив журналістам, що мав розмову з Юлією Тимошенко, і вона висловила намір брати участь у президентських виборах, призначених на 25 травня. «Я не бачу нічого поганого, але дуже дивно буде виглядати, якщо опозиційні сили будуть конкурувати. І я сподіваюся, що якщо ця конкуренція буде, то вона буде чесною, прозорою й за європейськими сучасними принципами», — сказав Кличко.

Новий очільник «регіоналів»

За відсутності Януковича й Азарова обов’язки голови Партії регіонів виконуватиме Володимир Рибак, екс–спікер парламенту.

Відповідне рішення ухвалила політрада ПР.

Справа проти активіста «Правого сектора»

Генеральна прокуратура нагадує українцям, що «закон має бути одним для всіх», і закликає остудити гарячі голови. У ГПУ вважають неприпустимим випадок, який мав місце 27 лютого у прокуратурі Рівненського району. Тоді до приміщення прокуратури прибула група громадян на чолі з координатором громадського руху «Правий сектор» у Західній Україні Олександром Музичком (Сашком Білим), який висловлював брутальні погрози та застосовував до працівника прокуратури грубу фізичну силу.

«У діях Музичка вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, а саме, умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв», — сказано в повідомленні. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження.

На Майданi були «кроти» СБУ

Нардеп із «Батьківщини» Геннадiй Москаль оприлюднив документи про агентурно–оперативнi заходи СБУ з компрометування та дестабiлiзацiї ситуацiї під час подій на Майданi в листопаді–лютому. За даними екс–міліціянта, у списку агентiв, засланих у табiр протестувальникiв, є агентура, завербована серед «Свободи» та Народного руху Львiвщини. Зокрема, зазначено, що про плани активiстiв iнформували СБУ агенти «Iса» та «Iванюк» із ВО «Свобода» та агент «Кайзер» з НРУ.

«В опозицiйнi партiї та громадськi органiзацiї впроваджено спiвробiтникiв СБУ. Крiм того, агентуру вербували з числа самих активiстiв «Батькiвшини», «УДАРу», «Свободи» та громадських органiзацiй. Тепер цi структури самi можуть вирахувати своїх «героїв» або ж дiзнатися про них у нового Голови СБУ Наливайченка, що й буде прикладом люстрацiї, про яку сьогоднi так багато говорять, — заявив Генадiй Москаль. — Якщо ж нове керiвництво СБУ не розкриє своїх сексотiв, залишаю за собою право самому опублiкувати списки агентiв iз прiзвищами та iншими даними».

Тимошенко згорнула своє містечко на Хрещатику

Юлія Тимошенко відвідала наметове містечко, розгорнуте на Хрещатику під Печерським райсудом одразу після рішення про її арешт 5 серпня 2011 року, подякувала активістам за підтримку та попросила зняти намети, оскільки вона вже перебуває на волі.

Америка допомагає Україні

США готові виділити Україні близько 1 млрд. доларів фінансової допомоги. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк–Вальтер Штайнмайєр.

У свою чергу мільярдер Джордж Сорос закликав лідерів Європейського Союзу організувати терміновий план допомоги Україні — за аналогією з планом США з підтримки європейських країн після ІІ Світової війни, відомим як «план Маршалла».