Переможений Вася

04.03.2014
Переможений Вася

Лом (праворуч) не встояв перед мексиканцем Салідо. (з сайта lomachenko.com.)

Якби Василь Ломаченко в ніч iз п’ятниці на суботу в американському місті Сан–Антоніо переміг Орландо Салідо, став би українець рекордсменом за швидкістю здобуття чемпіонського титулу серед професіоналів.

Утім спортивного дива не сталося й у своєму другому поєдинку на профі–ринзі, на кону якого стояв пояс WBO в напівлегкій вазі, дворазовий олімпійський чемпіон зазнав поразки, поступившись роздільним рішенням суддів 33–річному суперникові з Мексики — 112:116, 113:115, 115:113.

«Я зробив усе, що було в моїх силах. Я думав, що виграв бій, але тепер піду додому і передивлюся відео поєдинку від початку до кінця», — сказав після поразки Ломаченко.

Власне, як кажуть деякі експерти, невдача українського боксера пов’язана з тим, що він виявився неготовим до брудного бою. Тому й програв.

«Так, Салідо інколи бив брудно. Спеціально чи випадково — не знаю. Це бокс. Але повторювати за ним я не збирався, тому що не люблю такий бокс», — пояснив Василь.

Утім нещодавньому любителю доведеться звикати до нових правил гри, які мають свої неписані застереження.

«Робота рефері в цьому бою була просто жахлива. Я ще ніколи не бачив, щоб боксеру зійшла з рук така велика кількість ударів нижче пояса. Але це вкотре доводить, наскільки важливий досвід», — наголосив Боб Арум, промоутер Ломаченка.

Утім, як зазначає американець, наступний бій нашого боксера на профі–ринзі також може бути чемпіонським, адже пояс залишається вакантним. «Усе залежить від рішення команди Ломаченка», — зазначив Арум.

Власне зараз виглядає все так, що Ломаченко поспішив із чемпіонським боєм. Як видно, бути найкращим боксером–аматором не означає те саме в професійному боксі.

За великим рахунком, Василь переоцінив свої сили, або, можливо, не вник у тонкощі профі–боксу, де існує своя підкилимна кухня. Здавалося, що чемпіонський пояс — це цінна річ, яку Салідо буде оберігати з усіх можливих сил. Утім, як виявилося, для нього він був не таким вже й цінним. Важливішим для Орландо було поставити на місце вчорашнього аматора–вискочку, нехай і ціною втрати титулу. Ставши на ваги, Салідо заважив на кілограм більше, ніж дозволено (57,1 кг) й, згідно з рішенням WBO, автоматично втратив пояс іще до початку бою. Утім вакантний трофей так і залишився у підвішеному стані, оскільки Ломаченку також не вдалося перемогти «важковаговика» Салідо.

«Ломаченко — розумний та швидкий боксер, тому для перемоги потрібно було плідно попрацювати. Відбулося відмінне вітання Василя в професіональному боксі. Тут усе значно жорсткіше. Думаю, він це зрозумів», — сказав Салідо.