Кримська карта

26.02.2014
Кримська карта

Проросійський мітинг перед будівлею ВР Криму зібрав близько 300 чоловік. (з сайта gazeta.ua.)

Учора президія Верховної Ради Криму під тиском проросійськи налаштованого мітингу, який складався з близько трьох сотень осіб, прийняла рішення про проведення сьогодні позачергової сесії. Формально — щоб, заслухавши звіт Ради міністрів, відправити місцевий уряд у відставку. Утім мітингарі жадали радикально різких рішень — у натовпі лунали вимоги до кримського парламенту заявити про відмову підпорядковуватися центральній владі в Києві, проголосити проведення референдуму про незалежність і навіть звернутися до керівництва Росії по допомогу.

Учора під стінами «пентагону» (так у народі називають місцевий парламент) майоріли російські триколори і дуже подібні до них прапори автономії. Основну масу мітингувальників складали проросійські організації — раніше не відома «Кримський фронт», а також «Народно–визвольний рух», «Таврійська єдність». Кістяк «фронтовиків» — тутешні проросійські козаки. Зібрання довго скандувало: «Росія, Росія!», «Крим, вставай!» і тому подібне. Далі відправляли «ходоків» зі своїми вимогами до голови ВР АРК Володимира Константинова, довго чекали відповіді і вже було налаштувалися штурмувати вхідні двері. У підсумку Константинов до людей вийшов і заявив, що досі стоїть на «антибандерівських позиціях» і останні рішення ВР України не визнає, проте позачергову сесію на вимогу вуличного натовпу проводити не збирається. У відповідь на це козацькі «дружинники» стали стіною, загородивши відступ спікера всередину будівлі парламенту, тож Константинову довелося пробиратися у ВР через задній двір.

Голова уряду Анатолій Могильов, який перед тим запевнив, що залишати лави Партії поки що не збирається, свою позицію окреслив більш–менше зрозуміло. «Будь–яка влада підтримуватиме ту лінію, яку веду я, — забезпечити нормальну роботу економіки, нормальне життя громадян , — заявив він після вчорашнього засідання уряду. — Якщо комусь треба буде передати посаду, то питань немає. Крісло Прем’єра — це порохова діжка. Я постійно повинен залагоджувати дуже багато конфліктів».

Не змінилася на краще ситуація і в Севастополі. Під тиском площі вчора міськрада проголосувала за створення управління iз забезпечення життєдіяльності міста, позаяк, як відомо, голова МДА Володимир Яцуба напередодні добровільно склав повноваження. Координаційну ж раду при управлінні доручено очолити Олексію Чалому, якого народ підтримав на мітингу минулої неділі. Таким хитрим юридичним шляхом севастопольськi депутати «імплементували» в правове поле українського міста російське громадянство пана Чалого. Обабіч дверей міськради висять російські триколори.

Тим часом «парк» розташованих у центрі міста БТРів збільшився: якщо з неділі один БТР стояв у дворі штабу ЧФ, то у вівторок російський бронетранспортер з’явився у дворі Дому Москви («Дім Москви» був відкритий і почав функціонувати як цивільне підприємство в роки «помаранчевого» правління в прибудованій до одного з об’єктів ЧФ РФ будівлі на площі Нахімова. — Ред.). Як повідомило УНІАН інформоване військове джерело в Севастополі, бронетехніка на цих об’єктах «виставлена в рамках заходів, що проводяться ЧФ РФ щодо посилення захисту своїх об’єктів у зв’язку з можливими терористичними загрозами».

Сепаратистські настрої в Криму вчора стали предметом засідання Радбезу України. Як повідомив учора пообіді журналістам віце–спікер Олександр Кошулинський, в.о. президента Олександр Турчинов проводить нараду в РНБО стосовно ситуації в Криму.

Кошулинський нагадав, що Російська Федерація нещодавно відкликала свого посла з України, «що свідчить про певну радикалізацію Росії, ... крім того, певні політичні сили продовжують підігрівати сепаратистські настрої».

А ТИМ ЧАСОМ...

Сімферопольський «Беркут» забарикадувався на своїй базі

Учора проросійські сили мітингували біля бази сімферопольського «Беркута», який відмовився підпорядковуватися Києву. Місцевий журналіст Олег Крючков в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив, що сімферопольські «беркутівці» не захотіли здати зброю. Умовити зробити це силовиків, які брали участь у кривавих подіях у Києві, начебто намагався керівник кримського главку МВС Валерій Радченко. Перед тим з’явилася інформація про те, що роззброювати «беркутівців» Криму мусили виїхати співробітники київського підрозділу «Альфа», що підпорядковується СБУ, але, за даними сайта «Главком», відмовилися. Очевидно, не так iз міркувань «солідарності», як з остраху за своє життя. Отож умовляти здати «калаші» прибув місцевий переговорник — Валерій Радченко.

«Я знаю, що в Радченка була призначена зустріч із підрозділом сімферопольського «Беркута», який, за моєю перевіреною інформацією, забарикадований у себе на базі зі зброєю. І не підпорядковується Києву. У мене є велике питання: чи підкоряються хоч якісь кримські силовики Києву?» — зазначив журналіст Крючков.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>