Майдан виставляє планку

26.02.2014

На хвилі Майдану, що переміг, зароджується чимало нових громадянських кампаній. Так, «Коло довіри Майдану», яке зібрало Сергія Пояркова від Автомайдану, Ольгу Богомолець від лікарів, владику Стефана від духовної ради, представників «Правого сектору», «афганців», Руслану і Святослава Вакарчука, інших менш відомих осіб, оприлюднило вимоги до членів нового уряду: ними не можуть бути учасники списку сотні найбагатших людей України і керівники органів виконавчої влади або працівники адміністрації Президента, які обіймали ці посади з початку 2010 року; досвід роботи в галузі має становити не менше семи років, на керівних посадах — від п’яти років (крім МВС, СБУ, МО), плюс непричетність до порушень прав людини і відсутності інформації про корупційну діяльність кандидата.

«Ми вимагаємо не просто уряду, а уряду народної довіри. Такий уряд має бути сформований із визнаних професіоналів, із незаплямованою репутацією, а не партійних функціонерів», — ідеться в заяві «Кола...», яку поширив член секретаріату нової організації Валерій Пекар.

А ініціатори кампанії «За відповідальну владу» підготували законопроект, який зміг би контролювати дії політиків та органів державної влади. Основними засадами законопроекту є забезпечення проведення люстрації не політиками, а громадянами, які вибороли це право на майданах. Законопроект надаватиме громадянам можливість впливати на кадрові рішення через інструмент відкликання громадами посадовців, які не виконали очікувань людей. «Ми розуміємо, що це може викликати постійні вибори й невдоволення, проте краще нехай люди висловлюють свою думку завдяки виборам, аніж протестами на вулицях, які закінчаться так, як цього разу на Майдані», — сказав учора на прес–конференції ініціатор законопроекту, координатор кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус.

Його план передбачає люстрацію суддів, прокурорів, міліціонерів та інших посадовців, які не виправдали себе. І не лише їх. «Ще вчора теперішня влада була опозицією й обіцяла, що кардинально зміниться система в країні. Проте ми бачимо, що у Верховній Раді перебувають ті самі люди, які й змусили громаду вийти на майдани. Тому потрібно повністю змінювати всю систему влади», — каже Курус, один з організаторів форумів Євромайданів у різних містах.

«Цим законопроектом ми й перевіримо, хто насправді готовий працювати задля людей, а хто намагається лише збагатитись», — каже відомий адвокат та правозахисник Валентина Теличенко, яка є учасницею кампанії. Важливим фактором є те, що, за задумом, проект закону «Про народовладдя» у випадку ознак узурпації влади передбачатиме право народу на збройне повстання. «Ми ще обдумуємо, як правильно сформулювати цю тезу, проте основна думка полягає в тому, що не тільки правоохоронні органи матимуть право на використання зброї», — каже Теличенко. За її словами, цей закон не тягнутиме змін до Конституції, проте передбачає кримінальну відповідальність для тих, хто його не виконує.