Згадати всіх — від екс–Президента до снайпера

26.02.2014
Згадати всіх — від екс–Президента до снайпера

Так було ще тиждень тому. Нині ж і «правопохоронці», і ті, хто їм наказував, переховуються. (Рейтер.)

Притягнення до кримінальної відповідальності винних в умисному вбивстві героїв Небесної Сотні, обіцяне народу новою владою, може стати найграндіознішим судовим процесом за всі роки незалежності. Якщо слідчим удасться належним чином розслідувати цей кривавий злочин, а оперативникам — затримати всіх підозрюваних — на лаві підсудних опиниться чимало колишніх можновладців, які замовили масове вбивство людей, а також організаторів і виконавців — тих, хто бездумно виконав злочинний наказ і натиснув на курок СВД чи АКМ.

Затримати Януковича

За словами нового Генпрокурора, «свободівця» Олега Махніцького, слідчі ГПУ підозрюють щонайменше півсотні осіб у вчиненні особливо важкого злочину — умисного вбивства при обтяжуючих обставинах 74 громадян України. Кримінальне провадження відкрите, перш за все, проти перших посадових осіб держави, а також керівників силових структур за організацію масових убивств. Пан Махніцький уже доручив встановити свідків убивства людей та осіб, які їх вчинили.

Крім того, Генпрокуратура витребувала відео з камер спостереження в центрі столиці, а також інформацію про види і номери зброї, яку видавали силовикам під час сутичок 18—20 лютого. Слідчі вже оглянули будівлі Нацбанку і територію на вулиці Інститутській і виявили елементи снайперської зброї, гільзи та пошкоджені отвори дерева. Проводяться судово–медичні та балістичні експертизи. Встановити снайперів, винних у вбивстві людей, вітчизняним правоохоронцям допомагають навіть британські експерти, повідомляє Українська служба Бi–Бi–Сi. Британці заявили, що визначили вже чотири позиції, з яких снайпери стріляли по людях.

Кількох колишніх можновладців воліють судити не лише в Україні: учора Верховна Рада конституційною більшістю (324 голоси «за») ухвалила заяву, в якій просить Міжнародний кримінальний суд у Гаазі притягнути до відповідальності екс–Президента Віктора Януковича, екс–главу МВС Віталія Захарченка та екс–Генпрокурора Віктора Пшонку та інших посадовців за злочини проти людяностi. У початковій версії проекту заяви були прізвища чиновників Азарова, Клюєва, Сівковича, Шуляка, Лебедєва, Добкіна та Кернеса, але їх поки що вирішили не вносити до списку через процедурні нюанси. Зауважимо, що Верховна Рада досі не ратифікувала Римський статут міжнародного кримінального суду, що є умовою для початку процесу над Януковичем і Ко в Гаазькому трибуналі. Виправитися нардепи обіцяють на днях.

Власне, кримінальне провадження щодо Януковича вчора ще не було відкрите — слідчі ГПУ лише готували відповідні процесуальні документи і обіцяли впоратися до сьогоднішнього дня. Зокрема, й підготувати розпорядження слідчого щодо взяття кривавого диктатора під варту. Станом, коли цей номер «УМ» готувався до друку, Печерський райсуд Києва розглядав питання про оголошення втікача Януковича в розшук. Попередні заяви в.о. глави МВС Авакова про те, що екс–Президента вже офіційно розшукують, виявилися передчасними. Тоді як у розшук наразі оголошено одіозного «губернатора» Черкащини Сергія Тулуба, якому закидають «заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах».

«Беркут» тікає

Водночас Генпрокуратура відновила розслідування побиття студентів на майдані Незалежності бійцями «Беркута» 30 листопада, а також побиття та викрадення активістів Євромайдану. «ГПУ спільно з МВС розслідують кримінальну справу за фактом незаконного викрадення активістів Ігоря Луценка і Юрія Вербицького. Затримано двоє осіб, це — високопосадовці МВС», — каже Махніцький.

Слідчі Генпрокуратури також витребували з суду провадження про побиття журналістки Тетяни Чорновол для подальшого розслідування. Якщо попереднє керівництво прокуратури інкримінувало затриманим лише «хуліганку», то тепер обвинувачення перекваліфіковано на «замах на вбивство». По–новому розслідуватимуть і провадження за фактом викрадення і катування активіста Автомайдану Дмитра Булатова. Є й нові провадження, відкриті слідчими: зокрема, щодо бійців «Беркута» та ВВ, які катували на морозі активіста Михайла Гаврилюка. Кільком підозрюваним «перевертням» уже винесено підозру, невдовзі їх буде затримано.

Лише тепер стало відомо, що працівникам прокуратури, які виконували завдання щодо репресій під час акцій протесту, попереднє керівництво ГПУ виносило заохочення. «У мене є цілий стос наказів про заохочення, які виносилися за затримання, арешт, притягнення до відповідальності мітингувальників», — обурюється новопризначений Генпрокурор Махніцький. І додає, що «МВС за часів Захарченка не проводило жодних розслідувань убивств активістів під час революції», усе завершувалося на стадії складання протоколу огляду з місця події, і жодних слідчих дій!

Не дивно, що 35 бійців київського «Беркута» втекли з бази, захопивши з собою зброю. За словами в.о. глави МВС Арсена Авакова, силовики злякалися розслідування щодо застосування ними сили на Майдані. Тим більше що їхні командири повтікали ще раніше. Слiдчi МВС розслiдують i злочини, скоєнi «тiтушками». Зокрема, до Харкова виїхала група слiдчих, яких цiкавить дiяльнiсть мiсцевої органiзацiї «Оплот» та їхнього лiдера Євгена Жилiна.

Водночас у «Правому секторі», який претендує на силовий блок уряду, засудили тиск на родини силовиків, коли невідомі громадяни погрожують їм фізичною розправою. «В ці дні Україна очищується під натиском справедливого народного гніву. Одначе цей тиск має бути винятково конструктивним, — йдеться в заяві «ПС». — Усі винні — від тих, хто давав злочинні накази, до їхніх рядових виконавців — повинні бути покараними, одначе погрози фізичної розправи, на нашу думку, є неприпустимими. Нехай наш справедливий гнів не перетворюється на сліпу ненависть».

А ТИМ ЧАСОМ...

Виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Арсен Аваков призначив службовое розслідування за фактами дисциплінарних проступків, перевищення службових повноважень керівниками міліцейських підрозділів в ряді регіонів, що призвело до перешкоджання реалізації громадянами права на мирні зібрання, посягань на їх життя і здоров’я. Відтак на Богомольця, 10 та в облуправліннях міліції відбулися кадрові ротації, водночас про прихід на посади в Центральному апараті МВС та в регіональних підрозділах нових людей із бездоганною репутацією наразі не йдеться.

Аваков звільнив начальника столичної міліції, генерал–лейтенанта Валерія Коряка, якого вважають причетним до розгону Євромайдану 30 листопада. Замість нього призначено полковника міліції Юрія Мороза. Також звільнено начальника Департаменту ДАІ МВС, генерал–майора міліції Володимира Астапковича. На цю посаду призначено полковника міліції Анатолія Сіренка. На посаді начальника Департаменту громадської безпеки МВС звільненого Олексія Крикуна змінив полковник міліції Володимир Ошовський. Посаду начальника Департаменту внутрішньої безпеки МВС обійняв Віталій Яловенко замість звільненого Олександра Тулаєва.

Такі ж самі ротації спостерігаються і в регіонах: на посаду начальника обласної міліції Дніпропетровщини призначений Георгій Гогуадзе, а його звільненому попереднику Віктору Бабенку (підлеглі якого жорстоко розігнали мітинг під облдержадміністрацією разом із «тітушками»)... «подякували» за роботу. На посаді начальника міліції Черкащини Володимира Ліпандіна змінив Леонід Бойко. Місце звільненого одіозного керманича міліції Закарпаття Василя Варцаби поки що залишається вакантним.