Імперія «Межигір’я»

25.02.2014
Імперія «Межигір’я»

Люди зазирають через вікна у славнозвісну «Хонку». Всередину не пускають, аби уникнути крадіжок. (УНІАН.)

У суботу резиденція «Межигір’я», яку Віктор Янукович вивів iз держвласності ще в 2007 році й почав обладнувати «під себе» на початку свого президентського строку, відкрила двері для простих відвідувачів. Із п’ятниці її охороняли загони «Самооборони», а у вихідні туди було спрямовано й держ­охорону. Щоб побачити царські розкоші чоловіка, який обіцяв «почути кожного», приїхали десятки тисяч людей. На дорозі до Нових Петрівців утворилися корки.

Від центральних воріт потрібно пройти метрів п’ятсот до головної частини резиденції. Дорогою можна побачити тенісний корт, на якому колишній Президент показував свою майстерність у тенісі, боксерський ринг. Іти довелося довгенько, адже територія Межигір’я — це 140 гектарів, які належали одній людині.

Приміщення неподалік корту, побудоване в турецькому стилі, нагадує палац у Бахчисараї, проте на тлі Межигір’я палац ханів Гіреїв — скромна альтаночка. Далі — п’ятиповерховий дерев’яний будинок, так звана «Хонка», він не вражає своїми масштабами, натомість вражає багатством інтер’єру. Величезні кімнати, облаштовані найдорожчими меблями, дерево найвищої якості, люстри з найціннішого скла. Резиденція за своїм пафосом і розкошами нагадує царський Петергоф. У коментарі «УМ» Тарас Чорновіл назвав усе побачене в Межигір’ї «жлобською розкішшю без смаку».

До приміщення будинку людей не пускали, тільки окремі телеканали, отож невдовзі з’явилися фото з розкішними апартаментами Президента. Що дивує, це те, що майже в кожному з приміщень була величезна кількість столових приборів, повсюди не менше трьох туалетів, усе настільки чисто і стерильно, що часом здавалося, що колишній Президент зовсім не лаштувався до втечі.

Шестирічний Сашко, який приїхав у Межигір’я з батьками і не раз бував на Майдані, каже «УМ», що навіть у мультиках такого не бачив: «Усе таке велике і красиве, що на казку схоже, але найбільше мені сподобалося озеро і галявина». Галявиною він назвав поле для гольфу. На підступах до нього — металошукач. Що абсурдно — для нього відведено окремий павільйон, який з обох боків має дверцята. Також біля приміщення металошукача є карта самого Межигір’я, викладена мозаїкою. «Це, мабуть, щоб Янукович не заблудився», — жартували відвідувачі.

Люки у резиденції також особливі. Як нам пояснив чоловік із майданівської «Самооборони», який охороняє зараз резиденцію, «такі люки виробляють на замовлення, і коштують вони неймовірно дорого, вони йдуть іменними». У Януковича ж на всіх люках великими літерами було написано «Україна».

Окремий звіринець, де безліч рідкісних тварин, які занесено до Червоної книги. Павичі, кенгуру, страуси ніколи досі не бачили тут одразу стількох людей, тож виглядали принишклими і перестрашеними.

«УМ» разом iз двома кореспондентами західних інформагенцій вдалося побувати в ресторані на воді «Галлеон». У центральній кімнаті — величезний стіл iз дорогого дерева, більше 100 пляшок випивки, на етикетках яких зображений Янукович. Позолочені столові прибори, порцеляна, келихи з кришталю. Тут же — аристократичний білий рояль. Окремо існує кімната для гри в покер. Майже в кожній кімнаті ресторану є гральні карти і компакт–диски. Музичні вподобання екс–Президента — «Русские романсы» Валерії, «Хиты Михаила Круга», «Шансон 90–х». Що вбиває наповал — це те, що в кімнаті для покеру знаходиться поличка книг «Житие святых», «Христос Воскрес», «100 церквей и монастырей», а також Біблія. Зазначу, що це лише ресторан на воді, де Віктор Федорович час від часу просто вечеряв... Після відвідин кораблика британські журналісти з Бі–Бі–Сі зазначили, що такої розкоші не бачили ще ніколи.

Завдяки камерам стеження, якими нашпиговане «Межигір’я», вдалося встановити, як Янукович тікав звідси гелікоптером — у ніч на суботу. Також є відеодоказ, що якесь майно тієї ж ночі вивозили з «Межигір’я» цілими вантажівками. Тим часом у каналі біля причалу співробітники екс–Президента викинули цілі стоси паперів. Активісти в суботу кинулися рятувати ці документи. З–поміж них виявили, за інформацією журналіста Дмитра Гнапа, бухгалтерію Сім’ї, списки незручних для влади журналістів, політиків, громадських організацій. А на дні водолази знайшли коробки з бойовими набоями.

А ТИМ ЧАСОМ...

У гостях у Пшонки: як Генпрокурор переплюнув свого кума

 

У суботу надвечір повстанці взяли під варту резиденцію ще одного сановного втікача — генпрокурора Віктора Пшонки, кума Януковича. Пшонка мешкав у селі Гореничі, що в Києво–Святошинському районі. Напозір не такий розкішний будинок компенсувало внутрішнє убранство. Активісти та преса, для яких було проведено екскурсію, були шоковані чи не більше за тих, хто мав змогу оглянути резиденцію екс–Президента.

Позолоти та дорогоцінного каміння — надмір, навіть брелоки до ключів інкрустовані діамантами, навіть ошийник велетенської статуетки білого порцелянового дога виконаний iз кришталю та білого золота, вентилі й самі крани в умивальниках вкриті позолотою! Повсюди — десятки яєць Фаберже, сотні ікон у золотих окладах, оригінали картин цілком музейної вартості, багато колекційної зброї, а ще — статуетки Петра І й імператриці Катерини. Пшонка, схоже, підтримував культ особи «себе, улюбленого»: в апартаментах є написана олією картина, де він зображений як Наполеон в оточенні впізнаваних соратників (зокрема, Рената Кузьміна), мармурові погруддя генпрокурора у стилі римських імператорів і, нарешті, велетенське фото, на якому Пшонка стилізований під Цезаря.

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>