ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

19.02.2014

Кривавий день

18 лютого

Після 9:00

Майданівці шикуються в колони і збираються йти ходою до Верховної Ради. Серед вимог — повернути Конституцію 2004 року й покарати винних у побитті людей й знущаннях над активістами.

Тим часом до Маріїнського парку стягуються колони мітингувальнкиів та «тітушок» на підтримку Партії регіонів. Верховна Рада оточена посиленими загонами спецназу, крізь кордони не пропускають журналістів і навіть депутатів.

У районі ВР, на перетині вулиць Грушевського і Кріпосного провулку, мітингувальники прорвали міліцейський кордон.

Після 10:00

Спецназ першим почав застосовувати світлошумові гранати і стріляти, на Липській пустили газ. «Беркутівцям» і бійцям Внутрішніх військ активно допомагають озброєні «тітушки».

На Грушевського запалили шини, звідти також прибрали вантажівки, які перешкоджали проходу людей до ВР.

Майданівці відтіснили Внутрішні війська від Будинку офіцерів, захопили його й обладнали там медпункт.

Люди почали розбирати бруківку на Шовковичній і кидати в силовиків. У відповідь полетіли світлошумові й газові гранати, почалася стрілянина гумовими кулями та металевими кульками. Також силовики застосовують гранати з прив’язаними до них гайками й болтами — для більшого ураження живої сили.

Після 11:00

У Маріїнському парку почалися сутички між євромайданівцями та прихильниками ПР.

Медична служба Майдану почала приймати перших поранених.

До мітингувальників прийшов міліціонер із ножовим пораненням — каже, «гопники» штрикають ножами з тилу.

Привели ще одного мента з ножовими. Каже: «тітушки» в Маріїнському гасять зі спини заточками. Цьому пощастило: отримав в п’яту точку.

Мітингувальники на Шовковичній масово дістали з гаманців купюри (найперше — по 200 грн.), розмахують ними перед найнятими «тітушками» і скандують: «Ра–би!»

Протестувальники взяли штурмом центральний офіс Партії регіоні на вулиці Липській, там почалася пожежа. Згодом її загасили пожежники, але офіс тепер потребує капітального ремонту. Прапори ПР спалили посеред вулиці. Силовики встигли врятувати портрет Януковича...

Активісти захопили п’ятьох міліціонерів, які охороняли офіс ПР.

Після 13:00

«Міністра Богатирьову закидали камінням. Режим пожинає плоди свого «покращення», — повідомив у «Фейсбуці» депутат Олег Ляшко.

Утретє (!) з часу початку Євромайдану постраждав фотокор агенції «Рейтер» Гліб Гаранич — цього разу світлошумова граната вибухнула в нього просто на бронежилеті.

Народні депутатки від опозиції вийшли на Грушевського, щоб вивести звідти жінок із дітьми, яких попривозили на «Антимайдан» і не випускали звідти свої ж. Як розповіла «УДАРівка» Марія Матіос, серед «прихильників курсу Януковича» були 10–річні діти.

«Беркут» почав розгін на Інститутській на перехресті з Шовковичною, стріляють просто в натовп.

Біля Верховного Суду (вул. Пилипа Орлика, 4), сталася сутичка між самооборонівцями і «тітушками», які почали стріляти з пістолетів.

З’являється перша інформація про загиблих: у медпункті в Будинку офіцерів — три трупи з вогнепальними ранами. Ще кілька людей при смерті, але силовики не пропускають до них машини швидкої допомоги.

Після 14:00

Протестувальники намагаються зігнати з дахів будинків спецназівців, які кидають згори гранати просто в натовп.

Тим часом «тітушки» й «беркутівці» громлять під’їзди з боку метро «Арсенальна» та Маріїнського парку, «витравлюючи» звідти майданівців, що сховалися від спецназу.

Після 15:00

У медпункт Верховної Ради заносять нових поранених повстанців. У всіх — кульові поранення, травми ніг, голови. Травмовані люди не хочуть звертатися в лікарні, щоб не потрапити під арешт.

Повстанці почали штурм будинку Київради, запалили браму в підворітті та шини. У дворі КМДА, звільненої опозицією в неділю, зібралися бійці «Беркута» та «тітушки». Вибухи гранат чуються вже на Хрещатику.

На Шовковичній самооборонці Майдану винесли з сутички до свого медпункту пораненого бійця ВВ, аби йому надали допомогу.

Після 16:00

Глави СБУ і МВС закликали лідерів опозиції заспокоїти протестувальників і повернутися за стіл переговорів та дали їм на це дві години — до 18:00. У спільній заяві двох відомств вказано, що «екстремісти з опозиції перейшли межу — вони вбивають на вулицях столиці ні в чому не винних людей, знущаються над жінками, палять і підривають будинки та автомобілі... У центрі Києва розпочинається хаос, а лідери опозиції по телефону здійснюють режисуру цих злочинів. Ми не можемо допустити подальшого нагнітання конфлікту. Пересічні громадяни звертаються до влади із закликами навести порядок, повернути стабільність і мир в Україну».

Варто зазначити, що з самого ранку опозиціонери повідомляли про «тітушок», одягнутих як Самооборона Майдану», а після 15:00 нардеп Олег Медуниця інформував про те, що «тітушки» почали погроми під’їздів і магазинів на «своєму» боці Маріїнського парку.

Нібито через загрозу теракту повністю закрито на вхід і вихід метрополітен. Пасажирів попросили покинути вагони й станції.

«Беркут» і Внутрішні війська пішли у наступ по вулиці Грушевського, зайняли Європейську площу й підійшли впритул до барикад на самому майдані Незалежності.

Паралельно «Беркут» узяв штурмом верхню барикаду на вулиці Інститутській, біля виходу зі станції метро «Хрещатик», і пройшов до Жовтневого палацу, зайнятого майданівцями. На Інститутську підігнали водомет.

За повідомленням УНІАН, на цій барикаді лежить труп майданівця — «Беркут» проходить повз і не звертає жодної уваги.

Почався штурм Українського дому, який утримує опозиція, бійцями Внутрішніх військ. Барикаду біля УД запалили.

Силовики почали розбирати головну барикаду на вулиці Інститутській і закидали коктейлями Молотова намети на Майдані, біля стели Незалежності. Намети загорілися.

На Майдані глушать мобільний зв’язок.

Міліціонерам у київських РВВС надійшла команда отримати бойову зброю.

У руках ВВ помічено автомати АКС–74.

Після 17:00

Президент Віктор Янукович у вівторок перебуває на робочому місці. Про це повідомила екс–речник, народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман. За її словами, «чутки про нібито від’їзд Януковича є дезінформацією. Він провів кілька зустрічей, в тому числі з деякими лідерами опозиції».

Перед цим депутат із «Батьківщини» Володимир Яворівський припускав, що його колега по фракції Олександр Турчинов поїхав на зустріч із Президентом.

Працівники ДАІ обмежують в’їзд транспорту в Київ...

Як повідомило «Дзеркалу тижня» джерело в Партії регіонів, заступник голови партії «Батьківщина» Турчинов на зустрічі з Президентом Януковичем домовилися, що 19 лютого почнуться переговори про перерозподіл повноважень між гілками влади й формування уряду за участі представників опозиції. Алгоритм дій має бути опрацьований за один день, аби вже в четвер домовленості можна було реалізувати в залі Верховної Ради.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>