Базарна лихоманка

19.02.2014
Базарна лихоманка

Ринок на Пастерівській, незважаючи на конфлікти, працює у звичному режимі. (автора.)

Черкаський оптовий ринок, що на вулиці Пастерівській з 2004 року і де містяни звикли недорого купувати овочі та фрукти, знову опинився в центрі уваги. Вкотре скандал розгорівся на вже звичну тему — закриття ринку та переселення торговців на «Фермерський», що по вулиці Смілянській.

У черкаській владі пояснюють, що ринок на Пастерівській розташований між двома дорогами, а це заважає руху громадського транспорту, тому й виникла свого часу потреба його перенесення. До того ж на неспокійне сусідство скаржаться жителі приватного сектору, будинки яких розташованi з обох боків ринку.

Самі ж підприємці, котрі власноруч облагородили територію на базарі та обабіч нього, вбачають у такому безперервному тиску чийсь приватний інтерес та називають те, що відбувається, «рейдерським захопленням». «На місці ринку росли бур’яни, і тоді ця земля не була потрібна нікому. А коли ми все заасфальтували, обгородили, зробили під’їзні стоянки для автомобілів, то тепер нам не дають спокою», — обурюється «УМ» підприємець ринку Василь Флентей.

«Близько двох років триває «перетягування» підприємців iз нашого ринку на «Фермерський», — додає директор ринку на Пастерівській Олександр Островський. Минулої осені, пояснює він, коли конфлікт досяг свого апогею, довелося втрутитися голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу. Тоді навіть пройшли громадські слухання, на яких було досягнуто угоди з обласною та міською владою про виділення для ринку на Пастерівській земельної ділянки площею три гектари у Південно–Західному мікрорайоні Черкас. Відтоді, наголошує Олександр Островський, ринок працював спокійно, сподіваючись на вирішення проблеми. Душу гріло ще й те, що перед Новим роком сесія міської ради провела аукціон обіцяної земельної ділянки й управління архітектури міської ради розпочало процедуру її відведення.

Але в кінці січня ринком знову поповзли чутки, що у найближчі дні базар буде закрито. «Ходять провокатори і лякають підприємців, що наш ринок не буде працювати. Запитую колег, хто таке каже, відповідають, що люди у міліцейській формі», — каже підприємець Вікторія Макушина.

За словами Олександра Островського, днями він мав розмову з працівником правоохоронних органів, який повідомив про ймовірність затримання на тиждень директора ринку на Пастерівській най­ближчим часом. І в цей період, оскільки керівника не буде на місці, людей переженуть на «Фермерський». Налякані підприємці почали їздити і домовлятися про торгівлю на «Фермерському», адже бояться взагалі залишитися без роботи.

Проте власник приватного ринку «Фермерський» Юрій Ткаченко стверджує, що підприємці з Пастерівської приходять на «Фермерський» добровільно і заявляють, що хочуть там торгувати. «Ми — за цивілізоване ведення бізнесу і нікого не змушуємо переходити до нас», — зазначає пан Ткаченко.

«Наразі не йдеться про закриття ринку на Пастерівській, а тільки про те, що оптова торгівля з автомобілів створює незручності і для покупців, і для людей, які проживають поруч, на що ті неодноразово скаржилися», — наполягає на своєму й Микола Папуша, начальник управління розвитку підприємництва Черкаської облдержадміністрації, яке пробує врегулювати цей конфлікт. При цьому він категорично заперечує, що на підприємців цього ринку чиниться тиск, і наголошує, що для оптової торгівлі на «Фермерському» створено всі необхідні умови.

У свою чергу, підприємці з ринку на Пастерівській дружно обурюються тим, що діється, і дивуються, чому вирішили закрити саме їхній ринок, а не інші. «Ми готові переїхати і збудувати собі ринок на тій землі, яку обіцяє відвести міська влада. Тільки дайте нам час», — закликає черкаську владу підприємець Василь Флентей.

На недавньому зібранні, в якому взяли участь усі сторони цього конфлікту, представники влади пообіцяли протягом трьох місяців знайти такий вихід із ситуації, який влаштує всіх.