Хто і скільки вкладає в Україну

19.02.2014

Попри всю нестабільність політичної ситуації в Україні, іноземні інвестиції до нашої держави продовжують надходити. «Обсяг внесених із початку інвестування в економіку України прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на кінець 2013 року становить 58,16 млрд. доларів, — сказав заступник директора департаменту інвестиційно–інноваційної політики і розвитку державно–приватного партнерства Міністерства економічного розвитку і торгівлі Павло Пахолко. — Це на 5,2% більше, ніж обсяг інвестицій на початок минулого року і на 2,8% більше, у порівнянні із січнем–вереснем 2013 року».

За словами експерта, із країн Євросоюзу до нас надійшло 44,42 млрд. доларів інвестиційних коштів. Це становить 76,4% від усього акціонерного капіталу. Країни Спiвдружностi Незалежних Держав вклали в Україну близько 5 млрд. доларів, або близько 8,7% від усього обсягу інвестицій. Інші країни надали нам решту 14,9%, або 8,7 млрд. доларів.

«Інвестиції зазвичай надходять в уже розвинені сфери економічної діяльності, — сказав Пахолко. — Так, на підприємствах промисловості — близько третини усіх українських інвестицій. Ще 26,4% надано установам фінансової і страхової діяльності». Якщо говорити мовою грошового еквіваленту, то в промислових об’єктах акумульовано 18 млрд. інвестиційних доларів. Статистика показує, що ця цифра постійно зростає: торік ми мали плюс 1,05%, у 2012 — плюс 1,18%.

Збільшення надходжень зафіксовано також на підприємствах гуртової і роздрібної торгівлі, а ще ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів. Тут акумульовано 7,5 млрд. доларів, що становить близько 13% від загальної кількості прямих іноземних інвестицій в Україну. Цікаво, що торік прямі іноземні інвестиції у цю сферу зросли на 26% у порівнянні з 2012 роком та на 45,6% щодо 2011 року.

Сфера будівництва, яка вважалася лідером серед інвестиційно привабливих об’єктів до кризи 2008 року, теж не пасе задніх. Так, будівництво нині розпоряджається 1,7 млрд. доларів інвестиційних коштів — 2,8% від загального обсягу прямих інвестицій до України. Торік ця галузь також користувалася успіхом у середовищі «грошових мішків»: збільшення надходжень становило цілих 69,3% у порівнянні з 2012 роком! Тоді, нагадаємо, сума прямих іноземних інвестицій становила 974 млн. доларів.

А ТИМ ЧАСОМ

Два мільярди з Москви

Цього тижня Росія придбає наступний транш єврооблігацій України на суму два мільярди доларів. Про це повідомив очільник міністерства фінансів Російської Федерації Антон Сілуанов.

У свою чергу, голова Нацбанку України Ігор Соркін переконаний: наша держава може забезпечити виплати за всіма своїми міжнародними зобов’язаннями. «Для цього ми маємо усі необхідні резерви», — заявив Соркін, наголосивши, втім, що нашій державі дещо занизили рейтинги через нестабільну політичну ситуацію у державі. Раніше в.о. Прем’єр–міністра Сергій Арбузов сказав, що він вважає необ’єктивною оцінку міжнародних рейтингових агенцій.