Простіше буде заплатити

18.02.2014
Простіше буде заплатити

Життя пiдприємцiв та бухгалтерiв невдовзi суттєво полегшать. (з сайта payhome.com.ua.)

Міністерство доходів і зборів України планує полегшити життя вітчизняним платникам податків. На спільній нараді в.о. міністра Олександра Клименка із членами Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності, що відбувалася наприкінці минулого тижня, досягнуто згоди разом працювати над оптимізацією структури та кількості податків і зборів.

На думку урядовця, існує необхідність скоротити кількість податків із 22 до 14. За словами Клименка, це дозволить спростити звітність, скоротити ресурси, які витрачаються на податкове адміністрування як з боку підприємців, так і Міндоходів. Очільник фіскального відомства вважає: нині необхідно перенести акценти на оподатковування споживання, збільшити роль акцизних та рентних платежів. «Це загальноєвропейський тренд, який Міндоходів намагається впровадити у національну практику», — заявив Клименко.

Особливу увагу, втім, приділять реформі ІІІ розділу Податкового кодексу України — правилам адміністрування податку на прибуток. Адже, на думку експертів, суб’єкти господарської діяльності задають сьогодні найбільше питань не щодо ставок двох найбільших податків — ПДВ і податку на прибутки, а щодо процедури їх адміністрування та бази оподатковування. Аналітики нагадують: завдяки ПДВ у нинішньому році планується мобілізувати у держ­бюджет 177,1 млрд. гривень. Ідеться, таким чином, про половину всіх податкових надходжень. При цьому за рахунок ПДВ від ввезених на територію України товарів планується отримати 126,6 млрд. гривень.

Тож зниження цього податку автоматично призведе до суттєвого зменшення доходів державного бюджету. І що найбільш несправедливо, такі дії здешевлюватимуть імпортні товари. Натомість держава — для компенсації втрат бюджету — буде змушена покласти фінансовий тягар на вітчизняного виробника. Експерти при цьому зазначають: у більшості країн Європейського Союзу в умовах економічної кризи пішли не шляхом зниження, а навпаки — підвищення розміру податку на додану вартість. Така фіскальна політика сприяє захисту вітчизняного товаровиробника, наголошують експерти.

Сказане стосується і податку на прибуток. На думку податків і бізнесу, життя підприємцям полегшило би не зниження номінальної ставки, а ліберальніша політика щодо бази оподаткування, яка дозволить знизити реальну ставку цього податку. Це, насамперед, стосується підвищення нормативів амортизації аж до повного віднесення на затрати придбаної активної частини основних фондів. Особливо така політика, на думку експерів, була би корисна підприємствам для модернізації та оновлення основних фондів, які дозволять суттєво знижувати споживання газу, тепла, електроенергії. Окрім цього, підприємства кревно зацікавлені, аби процедура відношення їх витрат на затрати була якомога простішою.

Іншою, не менш важливою, реформою є перехід на спрощену систему оцінки митної вартості товарів та збільшення ролі у цьому процесі постаудиту. За підрахунками фахівців Міністерства, лише постаудит допоможе додатково залучати до держбюджету 12 млрд. гривень. Щоб скоротити час узгодження ціни на товари, відомство планує створити єдину базу цін для контролю трансфертного ціноутворення та постаудит–контролю. Для цього спочатку проаналізують стан нинішньої митної бази. Втім у Міндоходів порахували: після того як у вересні 2013 року було запроваджено Закон про трансфертне ціноутворення, кількість операцій із офшорними зонами зменшилася у сім разів!