Обережно! Мистецтво!

14.02.2014
Обережно! Мистецтво!

У музеї Пушкіна в Москві знаменитого Давида Мікеланджело висотою 5,5 метра після рекомендацій чиновників доведеться з думкою про дітей або прибрати, або вдягти.

Заходять діти в Ермітаж у зал, де представлено картини епохи Відродження, а там майже всі роботи прикриті ганчірками. « За ширму не можна. Там мистецтво не для дітей», — пояснює музейниця і відводить дітей від гріха подалі. Жадібних до пригод підлітків ведуть на екскурсію у Державний музей образотворчих мистецтв ім. Пушкіна. В італійському дворику їх зустрічає відома статуя Давида Мікеланджело. Оголена п’ятиметрова скульптура прикрита плащем. «Щоб не застудився», — ніяково бурмотить під ніс бабуся, яка півстоліття пропрацювала у музеї. В античному залі у тому ж музеї школярі почуваються, наче у магазині одягу з десятками манекенів, одягнених у плаття та костюми з нової колекції. «Відомо, що стародавні греки шанували оголене тіло. Але ми, громадяни Росії, знаємо, що негоже розглядати безсоромну натуру. Безсоромність у творах мистецтва шкодить здоров’ю дитини», — приблизно такими словами починається екскурсія в Російському музеї.

 

На жаль, це не фантазія уперемішку з анекдотами про велику Росію і підступно–спокусливий загниваючий Захід. У 2015 році саме так можуть виглядати екскурсії у музеях Росії.

Учені з 20 провідних російських інститутів, поважні експерти Роскомнагляду (Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій) розробили «методичні рекомендації з експонування творів мистецтва з урахуванням вікового маркування». Згідно з документом, будуть розроблені рекомендації з ознайомлення дітей з об’єктами сучасного мистецтва. Передбачається видання монографії «Обережно! Мистецтво!» об’ємом близько 800 тисяч знаків. Новий документ є додатком до Концепції інформаційної безпеки дітей.

Нині чинний в Росії закон «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров’ю та розвитку» не поширюється на «інформаційну продукцію, що має значну історичну, художню або іншу культурну цінність для суспільства». Раніше Роскомнагляд заявляв, що не заборонятимуть для дитячого перегляду «дорослі» твори мистецтва. Проте цього року чиновники почали розробку рекомендацій з експонування творів сучасного мистецтва з урахуванням віку глядачів. Ці рекомендації адресовані працівникам музеїв, вчителям, вихователям і батькам.

Президент Музею ім. Пушкіна Ірина Антонова у коментарі газеті «Известия» зізналася, що їй складно сказати, що Роскомнагляд мав на увазі. «Небезпечними для дітей можуть бути антилюдяні твори. До небезпечних може бути віднесена і порнографія. Однак такі речі, як правило, з поняття «мистецтво» випадають, — пояснює Ірина Антонова. — Я багато їжджу по світу, але ні у великих, ні в маленьких музеях не бачила спеціалізованих залів». Що музей робитиме з оголеними натурами і чи можна буде їх показувати дітям наступного року, пані Ірина не знає.

У Роскомнагляді на низку скандальних статей у російській періодиці відреагували прес–релізом, звинувативши деякi ЗМІ в «маніпуляції суспільною думкою». «Мета документа, — йдеться у повідомленні на офіційному сайті Роскомнагляду, — вироблення стратегічного науково обґрунтованого підходу до проблеми захисту дітей від негативної інформації, поширюваної в медіа–середовищі. Концепцію слід сприймати як масштабне науково–аналітичне дослідження широкого спектра психологічних, культурологічних і юридичних питань, пов’язаних із впливом сучасних медіа на формування особистості дітей і підлітків».

Роскомнагляд планує завершити роботу над рекомендаціями до 2015 року. Експерти нібито не мають наміру прикривати у музеях оголену натуру. Але і від розмежування «шкідливого» мистецтва для дітей і «корисного» чиновники наразі не думають відмовлятися.