Головний компонент зеленого чаю, епігаллокатехін галлат (EGCG), запобігає дії трьох типів вірусу грипу, в тому числі форми H1N1. Такого висновку дійшли вчені Університету японського міста Сідзуока. Віруси грипу легко піддаються мутації, тому швидко поширюються по всьому світу. На думку професора Такаші Судзукі, зелений чай допомагає боротися і з новими формами грипу, і зі звичайною сезонною інфекцією. Вчені довели: катехін, основний поліфенол зеленого чаю, відіграє важливу роль у профілактиці інфекційного грипу. Серед різних типів катехіну EGCG має найпотужнішу противірусну активність.
В експериментах три типи вірусів грипу, зокрема й H1N1, були змішані з витяжкою чаю EGCG. Суміш додали в клітинні культури, щоб інфікувати їх. Потім підрахували кількість заражених клітин. Навіть при низьких концентраціях EGCG надійно запобігав дії грипу на клітини — значно краще, ніж препарат амантадин, призначений для профілактики і лікування грипу. Японські лікарі стверджують: як у чистій формі, так і у формі лікарського екстракту традиційний зелений чай може служити найкращим засобом від грипу.